Fjerde maj igen.

For et år siden markerede vi, at det var 75 år siden, anden verdenskrig sluttede i det meste af Europa. Det blev gjort med stor højtidelighed, som det da også kun var passende. Kirkeklokkerne ringede i en hel time om aftenen. Her i Skivholme var det husbonden og mig, der stod for det.

I år er det sådan et ind imellem år. Man gør sjældent noget særligt ud af, at noget er 76 år siden. Men alligevel skal dagen ikke glemmes.

Husk at sætte lys i vinduet i aften – det er en mørk regnvejrdag, så måske kan man endda nå at se lysene, før det bliver sengetid og helt mørkt.

Foto: Anne Nygård on Unsplash

Tænd lys og send en lille, taknemmelig tanke til dem, der dengang gjorde det muligt for os at have lys i vinduerne nu.

I dag hørte jeg i radioen en, der sammenlignede sommerens aflyste festivaler med tiden under besættelsen. En, der talte om ‘stjålen ungdom’. Jeg var målløs. Coronanedlukning er altså langt fra krigens rædsler, selvom nogle dramadronninger af alle køn gerne drager den sammenligning. De ved da heldigvis ikke, hvad de snakker om.

At risikere en bøde for at holde en uautoriseret fest er ikke det samme som at risikere fængsling, tortur og en kugle i nakken for at bryde udgangsforbuddet under krigen. Og at kæmpe for retten til at feste igennem på en festival er ikke det samme som at kæmpe for at befri sit land. Så – som amerikanerne siger: Get over yourself… send i stedet en taknemmelig tanke til dem, der er skyld i, at I ikke har større problemer.

Vi er heldige. Vi har det faktisk generelt ret godt. Vi fryser ikke, vi sulter ikke, vi behøver ikke at frygte koncentrationslejr, og der er ingen, der vil slå os ihjel. Ok – måske er der nogle stykker, der har den slags planer. Det er der altid. Vi lever jo ikke i paradis. Men heller ikke i helvede. Sammenlignet med andre steder er her faktisk ganske rart, ikke?

Og når du nu har stemt sindet sådan en anelse eftertænksomt, så gå ind og hør Aarhus Efterskoles meget smukke, stærke og unge version af ‘En lærke letted´. De unge mennesker lavede den udgave sidste år i anledning af 75 års dagen. Deres skole var også coronalukket, men se dog hvor meget, de kunne lave ‘sammen, hver for sig’ – også uden festival. Som en klog mand en gang sagde: Det gælder om at se muligheder og ikke begrænsninger.

God fjerde maj.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Fjerde maj igen.”

 1. Det er en både vanvittig og tåbelig sammenligning. Vi – er trods coronarestriktioner og hvad deraf følger – stadig utroligt privilegerede. Det snakker jeg jævnligt med mine børn om, så de får perspektivet til den store verden med.

  Like

 2. ENIG!!!!!!!
  Det tåler ingen sammenligning overhovedet at miste sit cafe-besøg, sin studenterfest, rusfest eller konfirmation for 100 mennesker. Mindre kan gøre det, og man tager ikke skade for livet. Basta! Bum! Det gælder også 75års fødselsdage, familieturen til Italien og Thailand, og….
  Nu ryger jeg igen helt op i en spids…. man skal bare nævne det, så sprutter jeg.
  Jeg tager lige tyve dybe indåndinger og finder lys frem til i aften.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Sådan har jeg det også. Det virker så absurd. Men vi skal jo tænke på, at dem, der har det sådan, har fået en helt anden opdragelse, hvor ‘nogen’ har hjulpet med at fjerne alle problemer. Det giver ikke den nødvendige robusthed til at tåle lidt skuffelser. Det her da heldigvis langt fra alle – bare de mest højtråbende – der har det sådan.
   Kh, Karen

   Like

 3. Jeg er så enig med dig. Får vi ikke større problemer i livet er vi heldige. Når man hører, hvad andre må slås med, krige og store natur katastrofer, så skal vi vist være glade for livet i lille Danmark.

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: