Julebagels til brunchen

Bagels er en amerikansk klassiker til morgenmad og brunch. I en juleudgave med knasende kanelsukker på toppen og syltet appelsinskal og tranebær i dejen passer de rigtig godt til december.

Til dage, hvor man har lidt tid til både at nyde og til at gøre lidt mere ud af morgenmaden – og hvor det godt må smage lidt af jul.

Knasende kanelsukker på toppen, syltet appelsinskal og tranebær i dejen. Så skal der bare lige koldt smør på og varm te i koppen.

Til 12 stk. skal man bruge:
50 g gær
3,5 dl vand
2 spsk lys sirup
1 tsk salt
75 g koldt smør
600 g mel
2 spsk syltet appelsinskal
2 spsk tørrede tranebær
1 æg
Kanelsukker til drys.

Start med at smuldre smørret i melet. Tilsæt salt. Rør gæren ud i vandet og tilsæt sirup. Bland de tørre med de våde ingredienser, tilsæt den tørrede frugt og ælt, til du har en lidt fast, men stadig smidig dej.

Del dejen i 12 dele, rul dem til lange pølser og form dem til cirkler. Hullet skal være ret stort. Læg dem på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve i en halv times tid.

Sæt vand over i en gryde. Når det koger, lemper du lige så forsigtigt et par bagels over i vandet og lader dem koge, så de hæver flot op. Tag dem op med en hulske, lad dem dryppe af på vejen og læg dem tilbage på bagepladen.

Smør dem med æg og drys med kanelsukker. Bag dem på 200 grader i små 20 minutters tid.

Kanelsukker, siger du? Hæld sukker i et syltetøjsglas med låg. Tilsæt kanel, sæt låget på og ryst så. Se på farven, om du synes, der er kanel nok i. Rester kan gemmes til en anden gang. Det holder uendeligt.

Hvis man vil lave almindelige bagels, kan man bruge samme opskrift og fremgangsmåde – man skal bare springe kanelsukker og frugt i dejen over. Bagels med Philadelphia og røget laks er en klassiker i USA, og det er fantastisk til en brunch i løbet af året.

Men i december er der meget godt at sige om søde, varme bagels, te i koppen, og kalenderlys på reolen.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Julebagels til brunchen”

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: