Grovbrød med rugkerner, hørfrø og honning

Vi bliver i bagehjørnet i dag. Det er koldt derude, og der har været frost i nat igen, så et lunt hjemmebagt brød vil helt sikkert gøre godt.

Helt tilbage i 2013 skrev jeg første gang om denne opskrift på det lækreste, svampede grovbrød med honning, rugkerner og hørfrø. ‘Grov dej’ kaldte jeg den. Det er en af de faste på repertoiret hos os, og derfor vil jeg minde om den i dag, for den er for god til at blive glemt.

Dejen er lige god til brød og boller, og portionen her rækker til 10-12 boller og et stort brød – bagt i en rugbrødsform.

Man skal bruge:
2 dl skårne eller knækkede rugkerner
1 dl hørfrø
4 + 3 + 1 dl vand
1 bredfuld spsk honning
1 spsk salt
2-3 spsk neutral olie – rapsolie fx.
1 kg hvedemel
1 pk gær

Kom hørfrø og rugkerner i en lille gryde sammen med 4 dl vand. Kog vand og kerner i et par minutter og lad dem køle af. Det skal ligne en tyk grød – se billedet.

Rør de kogte kerner med honning, salt, olie og 3 dl koldt vand.

Rør 1 pk gær ud i 1 dl vand, og bland gærblandingen i kernerne – og her er det vigtigt, at kernerne er kølet af. Ellers dør din gær.

Tilsæt nu 1 kg mel og ælt grundigtDet bliver en tung og ret klistret dej, så brug røremaskinen, hvis du har en.

Lad dejen hæve en times tid – form brød og boller og lad dem efterhæve en times tid.

Bollerne skal bages omkring 20-23 minutter på 200 grader – brød mellem 30 og 45 minutter – afhængigt af størrelse.

De her boller er nemme, men hverken æltefri eller hurtige. Der er faktisk ikke så meget arbejdstid som ventetid, og glemmer man dem, så de hæver mere end en time, sker der heller ikke noget ved det.

Dejen giver en god krumme, og både boller og brød holder fint et par dage uden at blive tørre og kedelige. De er også særdeles fryseegnede.

Virkelig en opskrift, der har bevist sit værd igennem rigtig mange år.

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

3 kommentarer til “Grovbrød med rugkerner, hørfrø og honning”

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: