Sån’t var det også i halvfemserne…

Deja vu. Det er den følelse, man får, når man oplever eller ser noget, man er ganske sikker på, man har set eller oplevet før. Den der følelse af, ‘nu ved jeg, hvordan det er, og hvad der kommer til at ske’. Af og til er det hjernen, der driller. Af og til bliver man virkelig mindet om noget, man havde glemt.

Sådan er det med sommeren i år. Den har vakt minder til live om somrene i begyndelsen af halvfemserne. Mange husker dem ikke. Mange var såmænd ikke engang født dengang. Jeg var. Jeg boede i København, og jeg cyklede på arbejde 10 km væk hver dag.

Dagen inden sommerferien havde der været kulderekord for juli – ligesom i år. Jeg var ked af, jeg ikke havde handsker på, for vinden bed, og fingrene på cykelstyret var hvide af kulde. Dag efter dag var himlen enten dækket af grå skyer eller fyldt med skiftevis sorte, grå og hvide skyer, der gled for solen og gav gåsehud. Temperaturen kom sjældent over 17 grader i sommeren ’93. Til gengæld var vinteren mild…

Vi hører så meget om klima for tiden, og alle har deres mening om, hvordan alting er blevet så meget anderledes, end det engang var. Det er vores hukommelser, der snyder.

Det har været voldsomt vejr før. Der har været langvarige hedebølger før (sommeren 2018 mindede rigtig meget om sommeren 1975, hvor jeg startede i gymnasiet, og vi havde bare fødder til langt ind i september. Sådan var det i øvrigt også i 1997.) Vi har haft varme somre, varme vintre, kolde somre, kolde vintre. Vi har haft tørke, og høsten er druknet i regn. Vi har så omskifteligt og uberegneligt vejr, der går over vores lille land uden overhovedet at opdage, at vi er der, og at vi bekymrer os.

Så ethvert minde om lange, varme somre og vintre med sne i månedsvis – hvert år? Rent hjernespind. Det har aldrig været sådan i Danmark, og det bliver det heller ikke. Vi har kystklima, ikke fastlandsklima.

Der var to ting, jeg lærte af de kolde somre i halvfemserne, som jeg ikke har glemt: At forskellen på sommer og vinter i Danmark ofte bare er farven på den varme trøje. Og at de grønne trækroner ser rigtig flotte ud, når solen rammer dem fra under en mørk sky.

God søndag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

3 kommentarer til “Sån’t var det også i halvfemserne…”

 1. Hej Karen – du har helt ret 😁
  Jeg husker sommeren 1970. Vi holdt bryllup d. 27. juni i 28-30 grader varmt sommervejr efter en juni måned, hvor vejret havde været usædvanligt varmt 😎 Dagen efter blev det lummert og trykkende – men stadig tørt. Mandag kørte vi mod Jylland, satte telt op 1. nat i regnvejr, blev enige om, at teltet ikke skulle i brug igen, før det blev tørvejr. Vi kørte til Them, hvor vi overnattede i et havehus hos familie, og de næste dage kørte Midt-Jylland tyndt i styrtregn til tonerne af “ In the Summertime” med Mungo Jerry.
  I år har vi så holdt guldbryllup i party-telt i haven i det skønneste sommervejr – og ja, dagen efter kom de heftige byger, vindstød af stormstyrke og køligt vejr – præcis som i 1970, selvom vi pt. forbliver på Sjælland 😁

  Like

  1. Det er netop på grund af særlige dage, man husker vejret 🙂
   Det har da være en herlig bryllupsrejse. Jeg har gået og sunget Mungo Jerry lige siden, jeg læste din kommentar 🙂

   Like

 2. Hej Karen. Ja, jeg er så en af dem, der kan huske begyndelsen af halvfemserne. Ganske godt faktisk. Det var der, jeg fik mine børn. Den ene i 93 hvor vi, som du skriver, havde en kølig sommer og en mild vinter. Ikke noget godt høstår. Til gengæld fik vi en masse sne omkring juletid. I hvert fald i Kragelund – ikke så langt fra Skivholme -, hvor vi dengang boede. Selv husker jeg min barndoms somre, som varme med blå himmel og hvide skyer. Duften af nystegt kylling fra køkkenvindue og lyden af et propelfly. Sådan var det vist ikke altid. Det danske vejr er meget skiftende. Det har det altid været og det er vel det, der er det dejlige ved det. Rigtig god søndag til dig.

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: