Verdens undergang på Moesgaard

Vi har været på Moesgaard for at se Pompeji udstillingen. Pompeji og Herkulanum udstillingen for at være mere præcis. Har du ikke været der, kan jeg anbefale det – i meget høj grad.

Udstillingen er delt i to dele: dagliglivet før verdens undergang og så den dag, det gik galt.

De mindede meget om os, de folk i Pompeji – som alle mennesker jo nok gør. De gik op i deres arbejde, i deres haver, i boligindretning, hvor kopier af græske statuer var hot hot hot dengang, i politik, i mode og tøj, i mad og i kærlighed (også af den mere frivole slags…) Vi ser deres huse, deres møbler gravet frem fra under asken og endda næsten 2000 år gamle brød fra bagernes ovne. Alt forstenet og bevaret af at have været begravet under et tykt lag aske – op til 25 meter tykt – i alle de mange år.

Billederne er fra modellen af Herkulanum før katastrofen.

Lydsporet kører også – fuglesang i haverne, raslen af værktøj, stemmer og leben, alt sammen afbrudt af vulkanens ildevarslende rumlen i baggrunden.

Katastrofen er hjerteskærende. Gipsafstøbninger af skeletterne af en mor med to små børn, der prøver at søge ly for asken, gassen og de brændende sten, fik vandet frem i øjnene på mig, og jeg tænkte på, hvor pludseligt alting kan være slut. Verdens undergang – i hvert fald for dem. Det var en morgen som tusind andre med fuglesang og morgenmad – men så rejste en askesøjle sig over vulkanen, og derefter var det hurtigt slut.

Livet er forgængeligt.

Det prøvede jeg at bruge som undskyldning for ikke at gå i gang med rengøringen her til morgen og lave noget sjovere i stedet for. Det virkede ikke… øv. Vi er jo bare nødt til at støvsuge og pudse og polere, for selvom vores verden kan gå under lige pludseligt, nytter det ikke at hænge i bremsen og drukne i sit eget skidt på den konto. Hverken bogstaveligt eller i overført betydning.

Så slut med overspringshandlinger og med at sidde her ved computeren og… Hvad siger du? Nu og ikke ‘om lidt’? Ok, støvsuger… jeg kommer nu.

God mandag.

PS: Man skal købe billet på nettet, før man kommer. Man kan ikke bare dukke op. De skal have styr på, hvor mange der kommer ind på forhånd (coronaregler). Der er halv pris på billetterne i juli måned.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Verdens undergang på Moesgaard”

  1. Den udstilling er virkelig fantastisk, og omtalte den faktisk selv, pudsigt nok, på vores blog igår😄. Det er bare så dygtige på Moesgaard.

    – A

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: