Sydlandsk stemning i haven og på terrassen

I går fortalte jeg om de flotte hibiscus, jeg så hos Graff Growing i mandags, og jeg nævnte, at hibiscus ikke kun er en stueplante, men også en glimrende udeplante.

Den må ganske vist ikke stå ude endnu, men jeg inviterede alligevel et par stykker af dem med ud på et hurtigt photo shoot.

Min svigerdatter og jeg havde nemlig talt om, hvordan hibiscus i potter og krukker kan tilføje et strejf at romantik til enhver type have. Vi talte om, hvor forskellige vores haver var – deres moderne og flotte have med de store linier

og vores have, der inde mellem de gamle bygninger er tæt og lav – mere en cottagehave.

Og så lavede vi en plan. Et dobbelt photo shoot. Samme blomster, to steder.  Her i Skæring, hvor det klare lys viser, hvor tæt vi er på vandet.

Og her i Skivholme, inde i landet med bakker og skovlys.

Uanset hvor – begge steder tilføjer de store, lysende blomster et strejf af romantik, et strejf af sydens charme. Og hibiscus er en glimrende udeplante hele sommeren.

Køber du den nu, skal du beholde den inde til Grundlovsdag. Efter Grundlovsdag, hvor luften er blevet lunere, kan den komme ud. Nu akklimatiserer den sig stille og roligt, og den kan derfor stå ude, til frosten truer. Frost kan den nemlig ikke lide under nogen omstændigheder. Herefter kan du tage den ind igen. Hibiscus kan blive meget gamle. Min mor har en, der er mindst 30 år gammel…

Stiller du den lyst, vander den – og giver den lidt gødning i vækstsæsonen,  vil den belønne dig med masser af dejlige blomster lige til frosten kommer.

Men husk: De må ikke komme ud endnu. De er opvokset i fugtig varme uden vind, og det skal være lunere, før de kan tåle at komme ud i det danske vejr. Derefter vænner de sig til klimaet, og de kan – som sagt – stå ude, til de lover frost igen.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

5 kommentarer til “Sydlandsk stemning i haven og på terrassen”

 1. En smuk slyngplante, der kan dække op til 6 m2, er passionsblomst. Den kan stå ude, i havejorden, hele året op mod en sydvæg; den er nem at lave stiklinger af.
  Da mine børn var små, havde jeg en hvert år indendøre. Blomsterne springer så hurtigt ud, at de kunne sidde og følge dem folde sig helt ud; vi voksne, der er fascineret af naturen, kan skam også sagtens glæde sig over synet …

  Like

 2. Jeg kan faktisk bedst lide hibiscus som udeplante. Der kommer den ligesom mere til sin ret end inde i stuen, synes jeg. Jeg har dog oplevet, at de bliver kedelige i meget våde somre, hvor blomsterknopperne rådner, men det sker jo også for fx roser. Vi håber på en solrig sommer med Hawaiiblomster i massevis 🙂
  Kh Nana
  P.S.: Jeg gad godt have nogle loungehavemøbler i stil med svigerdatters!

  Like

  1. Det gad jeg også – og en overdækket terrasse at stille dem på 🙂 Ja, jeg synes faktisk også, hibiscus kommer mere til sin ret ude. Den kan være en anelse dominerende i en vindueskarm, men bliver sat lidt på plads af the great outdoors, hvor den bare er smuk og charmerende. Vi må i den grad håbe på en god sommer – tænk bare på alle dem, der har måttet opgive deres rejser. De fortjener da at se Danmark i solskin 🙂
   Kh, Karen

   Like

 3. Ja Hibiscus er en skøn og meget dekorativ plante.
  Man skal blot købe dem så de er tilpassede til klimaet de skal leve i.
  I midten-slutningen af 1980’erne (ja det er længe siden) købte jeg en opstammet hibiscus via det årlige katalog fra Bakker i Holland. Den var vinterhårdfør – I hvert fald i de 10 år inden vi solgte huset igen.

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: