Farvel til en stor kristtorn

Den var ellers blevet ret flot, den store kristtorn. Den var også blevet ret stor. Faktisk meget stor. Den skyggede for vinduet, og den gik op over tagrenden.

Der var planer om at beskære den, og vi tænkte, ‘tja – lad os se, hvor meget af den, der skal bruges til julepynten…’ og udskød det bekvemt til en dag, hvor der var ‘tid’.

Men så stoppede afløbet fra badeværelset i stueetagen. Intet rensebånd var godt nok til at på hul på proppen, og kemikalier må ikke bruges i vores nedsivningsanlæg. Husbonden ledte efter brønden og måtte erkende, at der skulle professionel hjælp til.

Brønden var nemlig inde under kristtornen.

Kristtornen måtte lade livet, og det var lidt trist.

Men skal man se på det positive – og det skal man – var den plantet alt for tæt på huset. Det var en selvsået kristtorn, jeg havde med i en lille potte, da vi flyttede hertil, og jeg kendte ikke til dens aner og vidste derfor ikke, at det var en af den slags, der blev meget stor, meget hurtigt.

Vi har nemlig også en lille, langsomt voksende kristtorn, og den passer meget bedre ind i en have.

Nu kan jeg få gravet igennem for skvalderkål og plantet noget andet, der bestemt også skal være stedsegrønt op mod det hvide hus. For det er nu så pænt med grønt op ad huset.

Og bedet langs huset skal skifte form, for det skal formes sådan, at brønden er lige i kanten af bedet med fri tilgang. Der må stå en krukke med et eller andet ovenpå. Brønden skal aldrig mere ende langt inde i bedet, for sker det igen, skal der ikke ofres andre gode, sunde vækster på det projekt.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Farvel til en stor kristtorn”

 1. De har det med at blive store planterne… og så er der heldigvis plads til noget nyt.
  Jeg tænkte ellers straks, at det måtte være rødder i kloakken, da jeg læste om det tilstoppede afløb. Det har vi nemlig prøvet. Det begynder med en lillebitte filiform rodspids i en filiform revne/samling i røret, og så går tiden, og… Rødder er MEGET stærke skulle jeg hilse og sige.
  Godt, det ikke var det.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Det var det heldigvis ikke, for det ville jo betyde nye rør… Dem, der boede der før os, var ikke så fintfølende, når det gjaldt rødder. Der vokser rødder igennem gangen i den gamle stald, og de var også inde i det, der nu er badeværelset til B&B’en. Store, tykke rødder… men vi fik jo også fjernet 8 store træer inde mellem bygningerne, der hvor vi nu har blomsterhaven, så det var et vildnis af grene, stammer og selvfølgelig også rødder. Og alle de træer er startet med at være et lille, hvirvlende ahornfrø…
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: