Målepinde i juni

Juni er blomster og vækst. I juni går det hele så hurtigt. Det er da også derfor, næsten halvdelen af juni er gået, før jeg fik skrevet om junis målepinde. For den væsentligste er, at alt vokser, som om det blev betalt for det. Også ukrudtet.

Og det blomstrer overalt. Jeg ved, det er juni, når vores blå storkenæb blomstrer. De er overdådige og livskraftige, og bierne elsker dem.

Jeg ved også, det er juni, når dronningebusken blomstrer – den imponerende store busk med de tusinder og atter tusinder af lyserøde blomster.

I juni topper sommeren simpelthen, og hver gang man vender sig om, er der noget nyt, der er sprunget ud.

Juni er lange, lyse aftener med solsortefløjt fra tagryggen på den gamle stald. Juni er blomster i Alkymistrosen.

Juni er salat fra haven med mormordressing, jordbær og hyldeblomstsaft – glem ikke også at lave en flaske hyldeblomstsnaps, når du har siet blomsterne fra hyldeblomstsaften.

Juni er også en travl måned. På arbejdet skal alt være færdigt inden sommerferien. Og i de fleste weekender sker der noget – fødselsdage, fester, bryllupper… alle vil gerne fejre og fejres i juni. Og der er åbne haver, man kæmper for at nå at besøge.

Hjemme er ukrudtet svært at hamle op med. Man vil jo også gerne have tid til bare at nyde sommerens overdådighed, men det bliver i virkeligheden tit kun i glimt, mens kompostbunken vokser sig til Everest-agtige dimensioner.

Juni er også Sankt Hans – helst uden heks på bålet. Her topper sommeren – nu bliver det bare ikke lysere, lettere eller dejligere. Eller med voldsommere tordenbyger og regn. For i juni tordner det tit, så lynene slår revner i himlen, bragene ryster trommehinderne, og regnen skyller skidt ned ad vejen, så kloakkerne stopper – som i går aftes.

Der er lupiner i vejkanterne og på skrænterne ved motorvejen.

Og vilde roser alle vegne.

Juni er smørblomster i engen og i vaserne – selvom de drysser.

Man skal huske at plukke krydderurter til tørring og frost nu – helst inden Sankt Hans. For som hver årstid bærer kimen til den næste i sig selv, er vi lige så langsomt ved at begynde på den tid, hvor vi skal til at lægge på lager til vinteren.

Jeg plukker rosmarin og salvie til frysning, og jeg laver myntegele og engelsk mint sauce. Det må kunne gøre det for juni. Når vi kommer til juli,  modningens måned, bliver der mere end travlt nok med den slags.

Juni måtte – ligesom maj – gerne vare i mindst tre måneder… En måned til de første 10 dage, hvor så meget springer ud.

En måned til de næste 10 dage, hvor storkenæb står i fuldt flor, og der dufter af vellugtende aftenstjerne både ude og inde.

Og en måned til de sidste 10 dage, hvor roserne for alvor blomstrer. Både de vilde

og dem inde i haven.

Det blev et langt indlæg – længere end måneden føles. Håber, du holdt ud så langt. Men juni er bare så skøn, at det er svært at fatte sig i korthed – og begrænse billedmængden.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

10 kommentarer til “Målepinde i juni”

  1. Man kan næsten ikke elske juni mere 🙂 Nu skal vi snart til CPH Garden – den store kusinefest (fætre er der ikke så mange af…) – vi ses derovre, og jeg er klar til at klappe af dig, når du vinder årets haveblog 🙂
   Kh, Karen

   Like

   1. Så enig med Lisbeth, smukt og sanseligt beskrevet! Du kan noget særligt med ord. Og så enig med dig Karen, Lisbeth bør vinde nomineringen til årets haveblog 👏.
    Nu kalder haven, det er med at nyde juni mens man har den 😉.

    Blomsterhilsner

    Gitte

    Like

Der er lukket for kommentarer.