Er jorden stadig flad?

I gamle dage, da jorden var flad ifølge officiel politik, var det forbudt ved lov at sejle ud over kanten. Dette forbud blev støttet af videnskaben, forskere og eksperter, der naturligvis havde en god forklaring på, hvorfor den lov var nødvendig. For selvfølgelig måtte ingen da sejle ud over kanten og sætte liv og ejendom til.

Nu ved vi bedre. Om det. Men der er stadig mange ting, vi ikke ved nok – eller endda spor – om. Jeg har hørt astrofysikeren Anja Andersen fortælle, at vi har faktuel viden om under én procent af hvad der sker i rummet.

Der er mange ting, man i en given tid tager som selvfølger. Selvfølger, der viser sig at være langt fra sandheden, når videnskaben finder frem til nye resultater. Vi kender det fra kosteksperterne. De gode råd skifter hver og hver anden dag.

Lige nu må man ikke spise kød. I hvert fald ikke så meget. For dyrene bøvser metan, og efter en tid – en rum tid – bliver det til CO2.

Men netop om de metanbøvsende køer er der kommet ny viden. I en artikel skrevet af Thorkild Nissen, der er kvægbrugskonsulent hos noget, der hedder Holistisk Økologi,

fortæller han, at forskere på Aarhus Universitet er kommet frem til, at 1 kilo oksekød bidrager negativt til CO2 balancen med ca. 19 kilo. Amerikanske forskere sætter tallet til cirka 9 kilo, men de fremfører også at en ko, der lever af græs alene, bidrager positivt til CO2 balancen – også med cirka 9 kilo.

Det handler om, hvordan tallene bliver beregnet. Hvis man tager den positive effekt af græsmarker til fodring med i regnestykket, er det en rigtig god ide med en lørdagsbøf.

Jeg går meget ind for, at vi gør, hvad vi kan for miljøet. Lader være med at drive rovdrift på naturen, sorterer affald, bruger miljøvenlige produkter og begrænser forurening mest muligt. At vi lever fornuftigt og af så lokale varer som muligt. Det vil sige uden Brugsens oksekød fra Afrika, og uden soyaprodukter, der skal fragtes over store afstande fra de varmere himmelstrøg, hvor soyabønner kan gro, for at nå frem til den noget så miljøbevidste veganer i København.

Men… som vi kan se af eksemplet med køerne: ser man tingene fra forskellige vinkler, og bruger man forskellige regnemodeller, ser alt forskelligt ud. Vi må nok erkende, at vi langt fra ved alt endnu. Heller ikke om klimaet, selvom nogle tror, de har fundet en evig sandhed, ophøjet den til tro og i samme omgang gjort tvivlere til kættere. Man blev også puttet i den sorte gryde for at sige, at jorden var rund engang.

Derfor er jeg stærkt imod en klimalovgivning. Den vil kun afspejle det, der er ‘god tone’ lige nu og her. Og det er ikke sikkert, det er mere sandt, end at jorden er flad.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

11 kommentarer til “Er jorden stadig flad?”

 1. Hej Karen
  Jeg kunne ikke være mere enig med dig, dejligt “bøvs” fra dig og køerne. Og jeg spiser kød med velbehag, garneret af masser af grønt og urter.
  Klimaet for vores fremtid, ja jeg hørte om en skole med affaldssortering på skemaet, det er da vejen frem, i stedet for at danne skræmmebillede i hovedet på de små poder. Så heller ingen klimalov fra min side.

  Dbh Annie

  Like

 2. Hej Karen
  Jeg giver dig også ret i det meste, jeg tror heller ikke på at kvæget er synderne, jeg syntes faktisk det er en gang “fis” at lukke ud.
  Jeg syntes det er godt at få klimaet på dagsordenen, det er godt at blive bevidst om, og kigge på “sin” egen måde at gøre på, det kan man faktisk opdage ret meget ved, har jeg også erfaret. Også tvinger det en til at tage stilling, og det er sundt!
  Vi har diskuteret klimaet en del, og egen andel i det hele, halvdelen af vores familie har underskrevet klimalovgivning, jeg håber på der kommer noget godt ud af det, nu der er stemmer nok!
  God dag
  Kh Anette

  Like

  1. Hej Anette,
   Jeg synes, klimaet er på dagsordenen hele tiden. Og med flere halvbagte ‘sandheder’ hver dag. Det bekymrer mig, for det kan føre os i præcis den modsatte retning af, hvad vi ønsker, hvis vi a) kører klimadebat med følelserne og ikke tager hovedet med og b) dermed kommer til at gøre mere skade end gavn.
   Tænk på dengang, Mao gav bud om, at alle spurve skulle slås ihjel, fordi de spiste korn på markerne. Spurvene blev praktisk taget udryddet, og alle de biller og andre kræ, spurve spiser, ødelagde høsten i mange år efter.
   Hvis man ikke tager hele billedet med, får man en gal opfattelse af tingene. Derfor må vi heller ikke kun fokusere på, hvad mennesker gør til skade for klimaet. Vi er nødt til at inddrage mange andre faktorer også – solens indflydelse m.v.
   Kh, Karen

   Like

   1. Mao havde nok aldrig mærket hvad fuglesang kan gøre ved en. Han så kun en trussel, sørgeligt.

    Faktisk tror jeg ikke at vi som menneskehed kan tænke så stort, at vi kan få det hele med!
    Kh
    Anette

    Like

 3. Jeg giver dig fuldstændig ret Karen. Der er så meget vi ikke ved.
  Der bruges oceaner af resourcer på at lave undersøgelser, som ikke favner lige bredt.
  Man kan få alt til at se ud som man gerne vil.
  Jeg tror på det er meningen vi skal spise kød. Jeg har i al fald set negative eksempler på det modsatte.

  Krammer og en skøn dag
  Charlotte

  Like

  1. Helt enig, Charlotte. Faktisk mener jeg, mennesket er et rovdyr: fremadrettede øjne og skarpe tænder 🙂 Jeg er så træt af alt det hysteri, og derfor måtte jeg lige ytre mig lidt 🙂
   Knus, Karen

   Like

 4. Der findes mange sandheder.
  Det er min klare overbevisning at vi skal lidt tilbage i udviklingen
  Førhen havde bonden dyr efter behov, det pis og lort de lavede blev ført tilbage til den jord de havde høstet på og derfor taget næring fra.
  Men så kom kunstgødning og sprøjtegifte. Forbrugere der ikke vil give valuta for varer.
  Ja vi har kemikalier og kræftfremkaldende stoffer i vores grundvand. Men er det landmandens skyld????
  Nej for han er lige så meget slave af vores tid og “udvikling” som alle os andre idioter.

  Like

Der er lukket for kommentarer.