Haven i Troense – en boganmeldelse

Min første tanke, da jeg stod med bogen i hånden, var: Sikke dog en smuk, smuk bog. Haven i Troense. Tåsinge. Idyl. Frodighed. Bindingsværk, blomstervæld og gamle træer.

Tung, med silkemat overflade, og fyldt med de mest vidunderlige billeder af Helle Troelsens have året rundt.

Den første del af Haven i Troense handler om haven og om tankerne bag. Haven ligger som sagt i Troense på Tåsinge, hvor der både er historie og gammel havetradition. Beretningen om frugttræerne og pæreskuderne  sætter haven ind i den historiske ramme – og rodfæster den i lokal tradition.

Helles hovedtanke er, at haven er en del af naturen, og at natur og kultur derfor skal smelte sammen i haven. I haven er der plads til både planter, mennesker og dyr. Hønsene, fasanen Henry og alle de små kriblekrablere, der hører til i en naturlig have. Helles budskab er, at det ikke bare er haven, der er natur. Det er vi mennesker også. ‘Vi er natur, og vi fungerer i symbiose med den omgivende natur’, som der står i bogen.

Selvfølgelig er naturen i haven en styret natur. Det giver sig selv, og hvordan det går for sig, hører man om i bogens anden del.

Den del er nemlig en måned for måned gennemgang med en rigtig god beskrivelse af og liste over månedens gøremål. Det gør bogen til meget mere end en smuk og poetisk coffee table bog.

Jeg vil helt sikkert rådføre mig med den del af bogen i begyndelsen af hver måned – bare for at være sikker på at få det hele med.

Man kan bruge lang tid på at gå på opdagelse i havens rum i bogens store billeder. De smukke billeder er fortrinsvis taget af fotografen Stuart McIntyre. Helle har også bidraget med sine egne billeder. Man kan sidde længe og tænke planter, sammensætninger, højder og drøjder, mens man nærmest smelter ind i billederne.

Teksten er Helles ord og tanker, men skrevet sammen med journalisten Karen Syberg.

Tilsammen har de tre gjort det rigtig godt, og en bedre bog til de mørke novemberaftener vil være svær at finde.

Du kan læse mere om haven og Helles arbejde som havedesigner på websitet: https://www.troensehaven.dk/, hvor du kan få en smagsprøve på bogen: https://www.troensehaven.dk/bogudgivelser og også bestille bogen.

Bogen er udkommet på forlaget Lindhardt og Ringhof, som venligt har sendt mig et anmeldereksemplar. Den er på 352 sider og koster 350 kr. + fragt direkte fra Helle Troelsen.

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Haven i Troense – en boganmeldelse”

 1. Jamen, altså, billederne i den bog er vidunderlige! Mit eksemplar har været forsinket, og jeg modtog først bogen i går, så jeg har kun nået at bladre i den, men i weekenden skal jeg fordybe mig 🙂
  Og nu kunne jeg pludselig igen logge ind på min WP-konto når jeg kommenterer hos dig!
  God weekend, kære Karen!
  Kh Nana

  Like

  1. Så har din Mac nok bedt om undskyldning i IT-himmelen og fået tilgivelse 😀
   Det er virkelig en dejlig bog. Jeg kan godt forstå, at du har fået Helle til at rådgive dig mht haven. Glæder mig til at læse din anmeldelse. Det er altid forskellige ting, man fokuserer på – ud over det helt oplagte selvfølgelig. Jeg faldt for fasanen Henry, fordi vores havefasan hedder Henning – og det er ganske vist.
   God weekend til jer også – knus og kærlig hilsen, Karen

   Liked by 1 person

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: