Æltefri, langtidshævede STORE brød

Noget af det nemmeste bagværk er langtidshævede brød. Ingen æltning og ingen klistret dej på fingrene, men alligevel får man et lækkert brød med en god krumme og en dejlig, sprød skorpe.

Eller faktisk: To lækre brød med god krumme og dejlig, sprød skorpe. For opskriften rækker til to store forme, og den er uhyre enkel.

Jeg bagte to af dem til vores brunch i søndags, og det ser ret godt ud med de store skiver.

Man skal bruge:
1 liter koldt vand
20 g gær
300 g fint speltmel
1 kg hvedemel med min 12% protein (det har de blandt andet i Lidl)
3 tsk salt

2 store siliconeforme til brød
Olie til smøring af formene

Pisk speltmel og gær sammen med vandet, til der ikke er flere klumper. Speltmel klumper lidt. Tilsæt hvedemel og salt og rør rundt, til alt melet er vådt – det tager knap et minut. Sæt låg på skålen eller dæk den med film.

Lad dejen hæve i mindst 8 timer – ikke koldt – bare i køkkenet. Den bliver blødere og mere våd under hævningen. Sæt den eventuelt over om morgenen, før du går på arbejde og bag brødene, når du kommer hjem.

Når dejen er hævet, skal den lempes ud på et meldrysset bord og deles forsigtigt i to lige store dele, som man lægger i hver sin smurte form. Lad nu brødene efterhæve et par timer. De bliver enorme.

Bag dem i 30 minutter på 200 grader med varmluft. Skru ned til 180 uden varmluft og lad dem stå et kvarter mere. Lad dem køle af på en rist.

Mine forme er de her 30 cm brødforme.

De fås nu også med en ‘ring’ omkring, der holder siderne inde. Det giver mere ensartede brød. Mine er uden ring, men det går alligevel.

Jeg bruger dem også til grovere brød.

 

Det er principielt ikke nødvendigt at smøre en siliconeform. Men… det tynde lag olie er med til at give den meget sprøde skorpe, som er svær at undvære.

Brødene kan fryses og varmes. Jeg deler dem tit i halve, før jeg fryser dem.

Det er nu rart at have nogle enkle og nemme opskrifter på lager, så man også kan få hjemmebag i en travl hverdag.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Æltefri, langtidshævede STORE brød”

 1. I det her mørke og kolde vejr får jeg lyst til the og hjemmebag med ost, når jeg læser dit indlæg. Det lyder let så må da prøves en dag. Og i dag må jeg så nøjes med en bolle.

  Like

 2. Jeg bager alt vores ‘hvide’ brød selv med surdej og bruger træforme til hele brød. Men jeg bager nu mest boller, som jeg fryser. Det er så let lige at snuppe det antal, man skal bruge og lune i mikroen.
  Din klister-æltefri dej vil jeg bestemt prøve en dag. Forandring fryder. Bare det ikke er for tit 😉

  Like

  1. Jeg bager også mest boller af forskellige slags, men det er nu så dejligt at kunne sætte et flot brød på bordet, når der er gæster. Og det er også dejligt at have en næsten arbejdsfri opskrift 🙂 Den kan også bruges til flutes – hvis man har sådan en form, for uden form splatter dejen 🙂
   Jeg ved ikke rigtig med forandringer sådan rent principielt – jeg foretrækker forbedringer 😀

   Like

Der er lukket for kommentarer.