Hvorfor hedder den mon Tudselilje?

Jeg har mødt mange tudser i mit liv, men ingen af dem har været hvide med lilla prikker.

Men hvid med lilla prikker er lige det, Tudseliljen er – den, der nu blomstrer i skovhaven. Den ligner en orkide, men den er i liljefamilien, og jeg har læst mig til, at den med tiden kan danne en fin, kraftig tue. Også selvom den lægger spinkelt ud.

Jeg købte den i foråret som en af de der planter i en plasticboble til en tier, og jeg plantede den i en potte for at se, hvordan den artede sig. I lang tid stod den i potten med kun et par enkelte blade. Den fik vand på vandingsrunden i den tørre sommer, og jeg havde glemt alt om den, indtil den pludselig stod der og blomstrede i begyndelsen af oktober. Små søde blomster og masser af knopper.

Nu har jeg plantet den ud ved siden af spejlbassinet.

Der må den gerne blive til en kraftig tue med masser af de små, prikkede orkidelignende blomster. For det er da dejligt, at der er noget nyt, der springer ud så sent, og den er faktisk ret charmerende – ikke mindst fordi blomsterne er så små. Var de større, kunne den godt blive lidt ‘for meget’.

Men hvorfor hedder den tudselilje? Jeg har ikke kunnet google mig frem til et svar. Tudser er hyggelige at have, men så kønne og særprægede som blomsten her er de nu ikke.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Hvorfor hedder den mon Tudselilje?”

 1. Smuk plante og sød lille tudse.
  Navnet er vist noget med, at duften (af blomst eller saft?) skulle tiltrække tudser… Du må holde godt øje med din lille ven. Måske han falder for den smukke lilje 😉
  Kh Lisbeth

  Like

 2. Den er da sød. Jeg synes altså at liljens mønster præcis ligner mønsteret på en tudse (bare i andre farver, altså) 🙂
  Kh Nana

  Like

  1. Jeg synes også, den er sød. Jeg har aldrig studeret mønstrene på mine tudser – det må jeg gøre næste gang, jeg møder min lille drivhusven, der er blevet meget større, men som stadig bor der 🙂
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: