Sådan skaber du rum i din have – en boganmeldelse

Sådan skaber du rum i din have hedder en forrygende god bog, der udkom sidste år. Bogen er skrevet af Dorthe Kvist, der er havearkitekt, designer og forfatter.

Jeg stødte først på Dorthe på CPH Garden sidste år, hvor hun stod for en af showhaverne – den der hed Vild og vidunderlig urban oase– den skønne have lige overfor det store showtelt – den med det lille lysthus

og de skønne, halvvilde blomstersammensætninger.

Sådan en showhave er altid ret lille, men alligevel virkede den rummelig med de mange forskellige afdelinger – altså haverum i form af hjørner, terrasse, lysthus m.v. Jeg var dybt fascineret af den og tog masser af billeder, mens jeg tænkte over, hvordan jeg kunne trylle nogle af den haves poetiske elementer ind i min egen have.

I fredags modtog jeg et anmeldereksemplar af bogen fra Koustrup & Co. , og i de næste dage var jeg sammensmeltet med sofahjørnet og fordybede mig. Der er mange gode timers læsning i den bog.

Det er nemlig en grundig bog, der får det hele med.

Grundtanken er, at haven er som et hus, hvor man først tænker vægge, loft og gulv, og derefter begynder man at indrette rum i huset alt efter de individuelle behov, man har. Rum til børn og leg, rum til fordybelse, til afslapning og til spisning. Vægten er netop på det individuelle, for en skøn have er ikke det samme for alle. Vi har alle sammen vores drømmehave, der skal rumme netop os og vores ønsker, tanker og behov.

Der er forslag til valg af materialer til stier, terrasser og stakitter, til plantevalg, og til overgange fra ét rum til det næste. Om akser, der trækker blikket, om symmetri og asymmetri.  Krydret med lækre billeder og eksempler på haveplaner.

Bogen er skrevet i et jordnært sprog, der gør det komplicerede enkelt. Og det er vel en kunst i sig selv.

Med den bog i hånden kan man roligt gå i gang med at planlægge, for den hjælper en med noget af det vigtigste: at komme frem til, hvad man egentlig godt kunne tænke sig, og derefter hvordan man kan få planerne gennemført.

Bogen koster 248 kr. og kan købes her hos Koustrup & Co. Du kan læse mere om Dorthe Kvist her på hendes website: Meltdesign Studio. Du kan også følge Dorthe på Instagram for at få smagsprøver på endnu flere skønne ideer, du kan bruge i din have.

Der kommer mere herfra om rum i haven. Både fra vores egen have og fra inspirerende haver, jeg har besøgt – både små og store. For rum i haven er det, der gør den spændende, og selv den mindste have virker større, hvis den har flere rum.

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

10 kommentarer til “Sådan skaber du rum i din have – en boganmeldelse”

 1. Jeg elsker rum i haven. Det er derfor jeg har en have. Er ikke til store åbne vidder.
  Elsker at man ikke kan se hvad der sker om næste hjørne.
  Så bogen lyder som en julegave for mig.
  Nu står vi jo netop med en helt stor og ny forhave der skal laves……..

  God weekend
  Charlotte

  Like

  1. Det lyder som en bog, der skal under dit juletræ 😊
   Man skal bruge god tid til at lave planer, så man ikke skal lave det hele om igen efter et par år.
   Dejlig weekend til dig og dine 😄 Knus, Karen

   Like

 2. Hej Karen. Jeg er vokset op med rum i haven . Min mormors have havde mange skønne rum, der var med til at gøre ophold og vandring i haven til en skøn rejse. Bogen lyder til at være en skøn redskab til at få startet rigtig, og dog bliver man jo aldrig færdig med en have , for stil og smag ændres undervejs. Jeg glæder mig til at hvordan bogen vil præge din have. Hygge herfra

  Like

  1. Min mormor og morfars have var også med mange rum adskilt af bøgehække med stier imellem – der var så hyggeligt. Jeg har ikke tænkt på den have i årevis, for de har været døde længe, men nu husker jeg det. Tak for reminderen 🙂
   Knus, Karen

   Like

 3. Kære Karen. Jeg forsøger at begrænse mine havebogskøb, men du beskriver bogen, så den lyder som en, jeg må have fat på. Så må jeg se, om jeg vil vente til jul. Tålmodighed er ikke lige min stærke side. Og oktober er sådan en god sofamåned 🙂 Tak for tip 🙂
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Når jeg tænker på rum i haven, tænker jeg på dig 🙂 Det er lykkedes så fint hos jer. Men ny inspiration kan man altid bruge, og det er en virkelig god bog. Jeg har allerede planer – men først er det lige fliseopretning på trapperne, hvor muldvarpen har hærget, ukrudtsdug og plantning foran drivhuset.
   God weekend – og kh, Karen

   Like

 4. Det er en utrolig lækker anmeldelse Karen, den bog skal på min ønskeseddel.
  Selvom jeg ser lækre rum i haverne jeg besøger, og jeg selv forsøger at skabe “rum”, så gik det først virkeligt op for mig i foråret hvor stor en forskel det gør med afgrænsninger, ikke kun for oplevelsen, men også den del det er at vedligeholde, og følelsen der opstår når man vedligeholder noget der er afgrænset, det er meget mere intimt og roen kommer frem på en helt anden måde!

  Like

 5. Rum i haven er bare så vigtige. Da jeg voksede op i 60’erne og 70’erne var de fleste villahaver – som jeg husker det, i hvert fald – helt åbne. En stor græsplæne og et bed der løb langs hækken. Virkelig kedeligt. Men på de seneste er haverne blevet mere spændende. Nok pga. inspirationskilder som Dorthe Kvist og mange andre.
  Jeg har også lige fået bogen til anmeldelse. Tak for din! Nu glæder jeg mig endnu mere til at læse den 🙂
  God fredag til dig, Karen!
  Kh Nana

  Like

  1. Jeg glæder mig til at læse din anmeldelse. Det er en skøn, skøn bog. Jeg vil følge op med et par indlæg om rum i vores have og sammenligne med Lisbeths og Claus Dalbys – to præmieeksempler på rum i haven 🙂
   Rigtig god weekend!
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: