Bistecca Fiorentina – bøf som i Firenze

Når man taler om italiensk mad, er det sjældent store bøffer, man tænker på. Der er dog én undtagelse. Det er Bistecca Fiorentina. Bøf som i Firenze. En stor t-bone steak, gnedet med rosmarin og olivenolie, grillet, skåret i skiver og serveret med citronskiver til.

Normalt tænker man heller ikke på bøffer og citron sammen. Men det kan man nu roligt gøre. Det er en anderledes, frisk og rigtig dejlig blanding.

Vi havde en t-bone steak i fryseren fra årets Charolaiser – en kæmpe en af slagsen.

Den var på 800 gram og derfor ikke lige sådan en ‘en til hver’ bøf. Snarere som en lille steg. Den brugte vi, men man kan også bruge ribeye.

Til Bistecca Fiorentina skal man bruge:
1 stor steak – t-bone eller ribeye Den skal være mindst 3 cm tyk – gerne 4.
Olivenolie
Rosmarinkviste
Salt og peber
Citronbåde

Gnid bøffen med rosmarin, salt og peber og smør den med olivenolie. Steg den så enten på grill – det er det mest autentiske, men i weekendens stormvejr var det knap så attraktivt, og vi brugte grillpanden. Den skal have cirka 5 minutter på hver side for god varme. Steg en rosmarinkvist med.

Tag bøffen af panden, pak den ind i folie og lad den trække et kvarters tid. Det får kødet til at samle sig, så saften ikke løber ud, når man skærer.

Skær kødet fra benene, skær det i skiver og server det med citronbåde til.

Og tilbehør? Vi lavede en salat med blandede salatblade – både søde og bitre sorter – og røde kogte bønner, hjemmebagte flutes og en god olivenolie med hvidløg til at dyppe  brødet i.

Olien laver du let ved at presse et par fed hvidløg, blande dem med olivenolie og et drys salt og lade det trække en times tid.

Hvor mange sådan en Bistecca rækker til? Tja – det kommer vel an på tilbehøret. Der var i hvert fald rester til vores søndagsfrokost, men man skal huske, at benene går fra, så til mere end tre er der nok ikke.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: