Perfekte flutes

Ok – når jeg skriver perfekte, så er det ikke udseendet, jeg tænker på. De kunne nemlig godt have set mere prof ud – været lige store for eksempel. Men smagen, konsistensen og skorpen er perfekt.

Billede1

Dejen er uhyre nem at lave. Der skal bare sættes en masse hævetid af. Den er baseret på opskriften på ‘verdens bedste brød’ – grydebrødet. Bagt i sådan en fluteform her, som jeg fik i julegave. De små lufthuller gør, at brødet bliver sprødt hele vejen rundt – og formene holder styr på den bløde dej.

Billede2

Man skal bruge:
5-7 g gær – som en ært
1/2 liter vand
2 tsk salt
125 gram speltmel
500 gram godt bagemel

Rør gæren ud i vandet. Tilsæt speltmelet og rør det ud i vandet også. Tilsæt bagemel og salt og rør rundt, så alt melet er vådt – du skal ikke ælte eller røre længe. Sæt låg på skålen – eller sæt en plasticpose over den – og lad dejen hæve en 7-9 timer. Rør det eventuelt sammen om morgenen og lav resten, når du kommer hjem fra arbejde. Eller rør dejen sammen fredag aften, inden du går i seng.

 

Når dejen er hævet skal den vippes ud på et meldrysset bord og foldes et par gange – nærmest samles sammen. Her er dejskraberen igen genial.

Billede4

Hæld lidt olie i hæveskålen, læg dejklumpen tilbage i skålen og vend den rundt i olien. Lad dejen hæve et par timer mere.

Del dejen i fire lige store stykker, form dem så godt du kan, og læg dem i fluteformen. Nu skal de efterhæve, men kun en times tid – nu begynder det nemlig at gå stærkt med hævningen.

Bag dem i 20 minutter på 200 grader og varmluft – så er der lækre flutes. Sprød og lidt sej skorpe, luftig krumme med masser af lufthuller. De kan selvfølgelig fryses og er rigtig rare at have på lager.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

7 kommentarer til “Perfekte flutes”

 1. Ja, hvis vi alle er bønder for Vorherre, men ellers – hvad med et oprør over hele linien – der er for meget, ‘der er blevet for meget’. Jeg tænkte på, om I bliver berørt, da jeg hørte, at hektarstøtten falder bort for landmænd med under fem ha.
  Det skal forstås som en forkortelse og ikke som et ‘ha’! Der er ikke meget at grine ad mere. (Undtagen lige én selv, når man kommer til at pjokke i’et!)

  Like

 2. Dine flutes ser fine ud. Flutes skal “lyde højt og godt”, når man skærer i dem – og det kommer de til i den form. Jeg købte den for et par år siden og bruger den også til småbrød, fordi den er så god. Normalt laver jeg to-personersflutes og laver otte i alt, som også kan bruges som rundstykker i en snæver vending.
  Jeg sværger til langtidshævning. Hvorfor mon så mange beklager sig over, at det tager så lang tid – det passer jo sig selv.
  Så er tanken fuld igen – olie 22.370, heraf moms 4.474, afgifter 6.000 kr, men det er værre endnu, når jeg kigger på min elregning – de afgifter, de afgifter 😦

  Like

  1. Uha – det er mange, mange penge. Alle de afgifter på noget, man er NØDT til at købe. Vi kan jo ikke klare os uden varme, vel? Vi har træpillefyr og solceller – og der kommer der også nye afgifter. På tide med et nyt bondeoprør??

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: