En anden slags osso buco – uden tomat

Det startede med en pose små, lækre stykker kalveskank fra fryserens bund.

Da de var tøet op, og jeg skulle i gang med at lave osso buco af dem, var der ingen tomater i huset. Ikke så meget som en halv dåse i fryseren, og der måtte tænkes i andre baner.

Det er nu bevist. Man kan sagtens lave lækker osso buco helt uden tomat. Salvie, rosmarin, bladselleri, hvidløg, løg, gulerødder og en halv flaske hvidvin reddede dagen.

Man skal bruge:
Osso buco nok. Der er jo mange fraklip…. Her var godt et kilo.
Mel, salt og peber til at vende dem i før stegning
Smør/olie til at brune dem i
Tre løg i både
3 gulerødder i tykke skiver
4 fed hvidløg
3 spsk hakket, frisk rosmarin
3 spsk hakket, frisk salvie
1/2 flaske hvidvin
2 – 3 dl oksebouillon

Klip senen i yderkanten af kødstykkerne i stykker hist og her, så kødet ikke krøller under stegning. Vend stykkerne i mel blandet med salt og peber, brun dem godt på hver side og læg dem i et ovnfast fad.

Hak salvie, hvidløg og rosmarin fint. Fordel det på og mellem kødstykkerne. Skær løg i både, bladselleri i tern, gulerødder i tykke skiver og fordel også dem i fadet.

Hæld en halv flaske vin over og spæd til med bouillon, til kødet er dækket. Sæt låg på fadet (eller dæk det med folie) og sæt det i ovnen på 180 grader i et par timer. Mærk om kødet er mørt med spidsen af en skarp kniv.

Hvornår kød er mørt, afhænger helt af kødet. Hvor gammel kræet var, hvilken race og så videre.

Tag kødstykkerne op og skum fedt af stegeskyen. Smag til med salt og peber og jævn den eventuelt med lidt Maizena udrørt i koldt vand, hvis den er alt for tynd.

Det blev rigtig godt. Meget italiensk på trods af de manglende tomater. Italienerne spiser jo heller ikke tomater i alle retter, selvom tomaterne er rigtig gode i Italien.

Første dag fik vi ovnkartofler til, anden dag spiste vi rester med hjemmebagte flutes til – og på tredjedagen blev resterne forvandlet til en pastaret ved hjælp af lidt tomat, som nu var indkøbt, og en anelse chili.

Havde vi ikke boet på landet med langt til alting, var jeg nok cyklet i nærmeste Netto efter tomater og havde lavet osso’en helt på sædvanlig vis. Endnu en fordel ved at bo langt ude på landet. Man kan blive tvunget til at være kreativ.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

One thought on “En anden slags osso buco – uden tomat”

  1. Heldigvis går det mange gange godt alligevel, når man har manglet eller glemt noget. Af og til kan det ligefrem være held i uheld. For mange år siden, da jeg altid lavede leverpostej sent om aftenen, havde jeg glemt at smøre formene, 17 stk. Jeg var ved at være godt træt og tænkte “Nej, altså!” – og satte dem i fryseren. På den måde fandt jeg ud af, at det er helt unødvendigt at bruge tid – og smør – på det.

    Like

Der er lukket for kommentarer.