Borlotti bønner – fra højbed til gryde

En af årets sidste sommerafgrøder i køkkenhaven. De smukke, rødbrogede bønner, borlotti bønnerne.

Hedder det egentlig borlotto eller borlotti? Begge dele bliver brugt – i opskrifter, på frøposer og i almindelig tale. Jeg tror, det er borlotto, når det er ental, og borlotti, når det er flertal. Derfor vil jeg bruge borlotti, for en enkelt bønne er der ingen, der bliver mæt af.

Det bliver man til gengæld, hvis man laver den italienske bønneret med borlotti bønner, løg, hvidløg, rosmarin og olivenolie.

Opskriften er enkel:
Kog de friskbælgede bønner i en 10 minutters tid – tilsæt lidt salt, når de har kogt i fem minutter. Smid kogevandet væk.

Pil og hak et løg fint, hak et par fed hvidløg endnu finere og klip bladene fra en kvist frisk rosmarin i småstykker. Svits løg, hvidløg og rosmarin i rigeligt olivenolie, til løgene bliver klare, tilsæt bønnerne og en anelse salt og lad det hele stå og simre i et kvarters tid på lavt blus.

Virkelig lækkert tilbehør til for eksempel kold steg.

Det synger på sidste vers med afgrøderne i køkkenhaven. Bedene tømmes.

Vi har fået meget ud af højbedene her i deres første år. Næste år vil vi få endnu mere ud af dem, for nu er de der og er klar til at blive plantet til.

Derfor hænger der også stadig enkelte bønner på stativet. De skal modne helt og blive frø til næste års smukke og lækre, rødbrogede bønner.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Borlotti bønner – fra højbed til gryde”

   1. Hej Karen – Jeg ved ikke hvor det der 65xxxx kommer fra, for det var mig 🙂 Den har gjort det en gang før, husker jeg. Den har også skiftet min adgangskode. Man behøver ikke forstå alting…
    Synd, de ikke holder farven. Vi holder meget af bønner 🙂
    Mange hilsener, Lisbeth

    Like

   2. Jeg synes, det lyder mærkeligt… er du sikker på, der ikke er noget galt?
    Der er vist ingen fine bønner, der holder farven undtagen yin og yang bønnerne. De lilla bliver også grumsetgrønne…

    Like

 1. Der lyder fantastisk lækkert.
  Er så træt af jeg ikke bryder mig om alle de sjove bønner.
  Kun de helt almindelige grønne.
  Jeg er slet ikke kræsen. Men lige bønner og ærter………. syntes de er så melet og aldeles forfærdelig.
  Ville så gerne kunne spise de sunde sager…..

  Smuk dag
  Knus

  Charlotte

  Like

  1. Jamen, søde Charlotte – hvis du ikke kan lide dem, smager de jo ikke godt. Så kan du bare spise noget andet, for man skal altså ikke spise noget, bare fordi det er sundt. Bønner er melede, og kan man lide dem, er de melede på en god måde 🙂
   Knus, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: