Grøn frodighed i højbedene

Da vi kom hjem fra ferie, var det til struttende, frodige højbede. De højbede med sneglekant, som vi købte og fik sat op i foråret.

Kål, salat, squash, bønner, bladselleri… det hele står rigtig flot.

Sammenlignet med sidste år, hvor sneglene åd alt i køkkenhaven, er det helt fantastisk at kunne få hjemmedyrkede grøntsager igen.

Vi har nu køkkenhave i tre, store højbede -alle med sneglekant. Køkkenhaven er mindre end før, men man kan dyrke mere intensivt i højbede – især når afgrøderne kun skal række til os og ikke til otte millioner snegle.

Der er et bed med salat, kål og diverse – blandt andet et par rabarberplanter af den gammeldags slags, dild og kørvel. Der er et bed med squash og Hokkaido, og der er et bed med forskellige bønner og majs. Et par lavtvoksende solsikker er der også blevet plads til, for lidt tant og fjas kan jeg nu godt lide i køkkenhaven. Det vil mejserne også synes om senere på året.

Vi kom sent i gang med køkkenhaven i år. Først skulle der graves ud til bedene – de står på terrasser gravet ind i skråningen, for det er ikke til at finde noget flad jord hos os. Og der skulle køres jord i bedene og flis omkring dem. Selve det at samle bedene var faktisk det mindste af det.

Og er der så slet ikke snegle i bedene? Jo, der har været nogle stykker. Ikke mange. De har sandsynligvis været i den jord, vi har fyldt i bedene. Det skulle da også være mærkeligt andet. Men det er til at styre, og i går høstede vi de første spidskål.

Spidskålens yderste blade er der gnavet i. Det er kålsommerfuglens larver, der har været i gang. Vi har ikke været hjemme til at passe bedene i 14 dage, og det er tid nok til, at de har gnavet godt og grundigt. Laverne er der nu sprøjtet mod med det øko-egnede middel, der hedder Gå Væk Orm, og det skulle kunne klare dem.

Der er masser af kål alligevel, selvom vi har måttet dele lidt.

Jeg er så glad for, vi gik radikalt til værks, skrottede den gamle køkkenhave og købte de højbede. At det også ser ret godt ud, skader jo heller ikke.

Men det vigtigste er dog, at vi nu og fremover kan få vores grøntsager for os selv – næsten da – for sommerfugle hjælper ingen sneglekant mod.

God onsdag.


Du kan læse mere om processen med at etablere højbeds-køkkenhaven her: Højbede – med sneglekant – på terrasser i marken og her: Endelig er højbedene færdige.

Indlæggene er skrevet i samarbejde med Zinkbakken.dk, hvor vi har købt højbedene. Hos Zinkbakken har de også masser af andre spændende ting til haven – blandt andet spejlbassiner, plantekasser og bakker til drivhuset. Firmaet ligger i Låsby – 12 minutter herfra, men de har webshop og sender over hele landet.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

5 kommentarer til “Grøn frodighed i højbedene”

 1. Det ser virkelig godt ud med sneglefri bede ,men jeg havde også har haft kålsommerfugle laver i mine kål før jeg fik insekt net på mine højbede og siden har kålen fået fred .birnashavedroem.dk

  Like

 2. Godt at høre at I har glæde af jeres nye køkkenhave! Jeg er også så glad for min 🙂
  Jeg vil se om jeg kan finde det-dér Gå Væk Orm for der er også nogen der spiser mine spidskål som ellers stod så smukt for et par uger siden.
  God dag til dig, Karen!
  Kh Nana

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: