Polenta Valdostana – polenta fra de italienske alper

Den sidste ferieopskrift i denne omgang er en opskrift på en grillet polenta. Polenta, en grød af groft majsmel, er populær i hele Norditalien. Polenta kan spises nykogt som tilbehør for eksempel med kødsovs eller ostesovs. Eller den kan skæres i skiver og grilles.

Grøden skal så køles ned og skæres i skiver, der drysses med parmesan og grilles, til den får sprøde kanter.

Når polenta hedder valdostana, er det variationen fra Aostadalen i de italienske alper. Det betyder ganske enkelt, at der skal røres Fontina ost – en specialitet fra Aostadalen – i grøden, når den er næsten færdig.

Man kan købe forskellige variationer af det majsmel, der bruges til polenta. Det kan både være den slags, der tager lang tid at koge, og som der skal røres i hele tiden. Eller det kan være lynpolenta.

Begge dele findes i indvandrerbutikkerne herhjemme til en fornuftig pris. Vi havde polenta i den hurtige version med tørrede svampe med hjem fra Aostadalen, ligesom vi havde Fontina ost. Men rygtet siger, at Gruyere ost kan bruges i stedet for, hvis man ikke kan finde Fontina.

Man skal bruge:
300 g polentamel
1 liter vand
1 tsk salt
100 g Fontina i små tern
2 spsk smør

Bring vandet i kog, tilsæt salt og hæld polentamelet i en tynd stråle ned i det kogende vand, mens du rører grundigt. Bliv ved med at røre, til grøden tykner. Når den er næsten færdig, rører du smørret og osteternene i.

Hæld den over i et fad, du enten har smurt med smør eller foret med bagepapir. Glat grøden ud med en våd grydeskraber (det giver en pæn overflade).

Lad grøden køle helt af. Nu er den fast og kan skæres i skiver. Du kan vælge at drysse skiverne med parmesan eller grana, eller du kan dryppe den med olivenolie – gerne en krydret.

Læg skiverne på en bageplade og stil dem i ovnen under grillen, til kanterne bliver lysebrune, og osten – hvis du har brugt ost – er gylden.

Vi spiste polentaen med bagte tomatskiver til – tomater i skiver blandet med rigeligt presset hvidløg, drysset med salt, peber og lidt brunt rørsukker, og dryppet med olivenolie. Bag fadet en 40 minutters tid på 200 grader i ovnen og drys med rigeligt hakket, frisk basilikum, når du tager det ud af ovnen.

Så er der serveret et enkelt og godt festmåltid som her i den lille restaurant i alperne.

Rester af grøden kan gemmes et par dage i køleskabet og grilles lige inden, man skal spise.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Polenta Valdostana – polenta fra de italienske alper”

 1. Åhhh jeg bliver så sulten nu 😉 hvor ser det bare lækkert ud. Det vil jeg godtnok gerne prøve. Polenta med svampe og ost… yum
  Tænker jeg vil bruge gruyere, for det elsker jeg. Og det tomatfad! Så enkelt og alligevel så mega godt.
  Tror endda vi har en pose polenta i skabet, så det vil jeg lave i aften.
  Tusinde tak for delikat indlæg og masser af inspiration

  Ønsker jer en smuk ny uge
  Knus Lone

  Like

  1. God fornøjelse 🙂 Vi har rester til endnu en omgang. Det er så dejligt at prøve noget nyt. Det med de tørrede svampe skader bestemt ikke.
   Knus – og også en dejlig ny uge til dig – Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: