Haven ruster nu ikke helt lige med det samme

‘Nu skal det hele heller ikke komme til at ligne Tivoli!’ er en bemærkning, jeg af og til hører derhjemme. Bondemanden er ikke helt så vild med pynt til haven, som jeg er. Det er da også rigtigt nok, at haven ikke ligefrem skal sovses til i pynt og dimser.

Men… lidt skal der nu til. Der er så meget dejlig havepynt, og især det rustne er kønt sammen med det grønne. Og kønt i den bare vinterhave. Og i foråret og efteråret  – og indimellem. Rustne plantestøtter, rustne klatrestativer til planter – og lidt rustent, der bare er pynt. Både inde i den ‘civiliserede’ del af haven og i det vilde, hvor det overrasker, fordi man hverken venter det eller får øje på det lige med det samme.


Den lille fugl på en rosenkvist er bare er til pynt. Den har slået sig ned i en potte med hornvioler lige indenfor døren i drivhuset væk fra den bidende vind.


Den lille fugl kom med hjem fra Blomsten & Krukken i  Mariager i påskeferien, og den ser ud til at have fundet sig godt til rette i Skivholme. Som om den aldrig har boet andre steder. Hvor godtfolk er, kommer godtfolk til, pipper den til svalerne, der svæver over azaleabedet.


Den lille engel, der flyver over den store potte ved bagdøren nikker samtykkende og rækker hånden frem i velkomst til den nye rustne beboer.


Omme fra skovhaven rapper de rustne ænder deres besyv med, og et rustent hjerte nikker venligt fra sin plads over potten med bjergfyr. Hvor der er hjerterum, er der haverum, som det gamle ordsprog vist nok siger.


Isfuglen i fuglebadet mener bestemt, at irret er pænere end rustent. Men isfugle er nu også lidt eksotisk anlagt. De viser sig heller ikke for alle og enhver. Kun én gang har vi set en ved bækken.


Jeg tror nok, der er plads til lidt mere, uden det ligner Tivoli… Jeg er faktisk helt sikker. For det er nu også nyttigt bare at være køn og give anledning til et lille smil på vej gennem haven.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

16 kommentarer til “Haven ruster nu ikke helt lige med det samme”

 1. Er vild med dit pynt. Især fuglen på grenen er jeg betaget af. Der SKAL være pynt og jeg har jo en del hehe… men er nok nødt til at se om jeg også kan få mig den lille rustne fugl. Den skønne hund er da også rigtig dejlig, og ved ikke hvad det er med de hunde, for mine får også møvet sig ind på de fleste billeder. Men det gør ikke spor. Skønne er de jo.
  Rigtig dejlig dag til jer

  Knus Lone

  Like

  1. Du må ind på Blomsten& Krukkens webshop – det kan ikke koste meget at sende sådan en bette fugl til Hjørring. De står under ‘jern i haven’.
   Ja, hunde vil gerne være med i alt, hvad vi laver. Sådan er de – og de pynter også. Vores gamle Christie er stadig smuk og glad 🙂
   Rigtig god dag til jer også!
   Knus, Karen

   Like

 2. Hej Karen
  Dine butterdejssnegle med feta og oregano skal klart prøves, et bette sidespring som er bogmærket.:-P
  Tror også man skal finde sin egen balance med pyntelige ting og sager. Men rust falder altså flot ind, og hitter også her, sammen med metal, er også lidt kobberfikseret;-) Ellers er der rust på hjernen i tiden, men mere om det en anden dag;-)
  Må også lige sige at jeg fik et smil på læben da jeg læste dette, frit kopieret;-) “For det er nu også nyttigt bare at være køn og give anledning til et lille smil på vej gennem haven” Smukt skrevet!
  Ha en skøn skøn dag
  Knus Anette

  Like

  1. 🙂 Du skal prøve butterdejsdimserne. Blandingen kan også bruges til at smøre på små fluteskiver, der gratineres i ovnen.
   Jeg kommer til at tænke på, at jeg fuldstændig glemte at skrive om rustkurven fra dig – det skal der fluks blive rådet bod på 🙂
   Håber på en dejlig dag til dig også.
   Knus, Karen

   Like

 3. Jeg er også vild med kombien af rust og grønt, og pynt i rust er rigtig fint i andres haver – og sjovt, når det overrasker! Men i min egen have har jeg det bedst med, at rust-tingene har en praktisk funktion som port, stativ, hegn eller lignende. Jeg er ikke så meget til pynt, heller ikke i mit hjem – ikke at det ikke findes, men i små mængder 🙂

  Like

  1. Sådan er vi heldigvis så forskellige. Jeg kan godt beundre stilren enkelhed. Det er flot, sætter fokus på de få – og altid gode og lækre – ting, der er. Men jeg ved, at det ville holde i syv sekunder hos mig – jeg er så glad for sjove og søde dimser både ude og inde 🙂

   Like

 4. For det er nu også nyttigt bare at være køn og give anledning til et lille smil på vej gennem haven…., hvilket fremragende sprichwort, burde høre til klassiske havecitater…i det mindste😘

  Like

 5. Jeg har en rusten spætte, som er slået ind i et træ, jeg ved ikke, om nogen lægger mærke til den, nå nej den er fra jul, så jeg har ikke haft mange besøgende endnu.
  Kh Lisbeth

  Like

 6. Jeg synes nu helt sikkert at den søde hund helt stjæler billedet😊
  Rigtig god dag herfra
  Grethe

  Like

  1. Hun stjæler altid billedet – og sniger sig næsten altid med på billederne. Det gør nu ikke noget, for hun er dejlig. Jeg er imponeret af, hvor stor en svaber sådan en hund har, når den slubrer vand 🙂

   Like

 7. den der med ikke at være lige vildt med hvad Haven skal indeholde af Pynt forekommer mig en smule bekendt
  og så er der jo lige definitionen af Pynt
  nå bare man ikke river hoved af hinanden medens man argumenterer for og imod. så flasker det sig jo nok
  god Midt Ugens Dag til Folk og Fæ i og omkring Skivholme

  Like

  1. 🙂 Her bliver der ikke revet hoveder af folk. Hvad skal man så sende en gren ned i? Nej – spøg til side. Der er nok lidt forskel på, hvor meget pynt, man vil have, men det løser sig jo.
   Også god dag til jer derovre på øen.

   Like

Der er lukket for kommentarer.