Tyksteg med grov kartoffelmos og friteret salvie

I weekenden havde Bondemanden fødselsdag. En glimrende anledning til at tage en lækker tyksteg af egen avl op fra fryseren.

Den blev stegt helt traditionelt. Gnedet med salt, peber og hvidløg, brunet på 225 grader i et kvarter, hvorefter der blev skruet ned til 160 grader og hældt et glas vand ved. Stegen stegte videre, til kernetemperaturen nåede 60 grader. Så blev den taget ud, så den kunne stå og trække i 20 minutter.

Det er måden at gøre det på, hvis man vil være helt sikker på en mør og saftig oksesteg.

billede3

Tilbehøret var grov kartoffelmos med friterede salvieblade.

billede4

Det smager uforskammet godt, og er meget let at lave.

De friterede salvieblade kræver lidt koncentration. De skal friteres i meget varm olivenolie, og det tager kun et par sekunder på hver side. Smid dem i olien ét ad gangen og vend dem, når de er bruset af på den ene side. Når de er bruset af på den anden side, skal de op og på fedtsugende papir og dryppe af. Det bliver fnuglette og sprøde.

Til mosen skal man koge kartoflerne godt møre – uden salt, mose dem groft med et piskeris, røre mosen fast med lidt salt og tilsætte en håndfuld groftrevet parmesan og to-tre spiseskefulde af den olie, man har frittet salviebladene i. Pynt med lidt groftrevet parmesan og de friterede salvieblade.

Med en salat med bønner og grønt er det festmad – rigtig fødselsdagsmad.

billede5

Og sovsen? Det er stegeskyen, der er kogt lidt ind, tilsat en sjat fløde og en dråbe kulør for det kunstneriske indtryk.

Lyder det for let og for tilfældigt? Nej, vel? For god mad er ikke raketvidenskab. Det er så enkelt: putter man noget godt i og tilsætter en anelse omhu og timing, så kommer der også noget godt ud af det.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

3 kommentarer til “Tyksteg med grov kartoffelmos og friteret salvie”

  1. Tillykke til Bondemanden – og den menu ser da ualmindelig lækker ud 🙂 Han må have været meget glad. Og tak for inspiration til fritering af salvie blade. Det må jeg vist prøve en dag.

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: