Paté af Hopballe-kyllingelever med top af portvinssky

Hos Hopballe Mølle ved Jelling, som vi besøgte på en af vores sommerudflugter, købte vi blandt andet 5 pakker frossen kyllingelever. En af pakkerne blev brugt til fredagsnippemaden i form af en paté – en blød og lækker kyllingeleverpaté – med den fineste portvinssky på toppen.

billede3

Opskriften er fransk inspireret, og den mangler bestemt ikke kalorier. Men hvor smager den godt med tyndtskåret, ristet rugbrød og en cornichon eller to.

Til patéen skal man bruge:
500 g kyllingelever
1 hakket løg
2 fed hakket hvidløg
1/2 dl portvin
Salt og peber
100 g smør
3/4 dl fløde

Og til geleen:
2 dl portvin
3 blade husblas

Gør kyllingeleverne i stand og hak løgene. Steg løgene bløde i lidt af smørret og tilsæt kyllingeleverne og lad dem stege med. Drys med lidt salt og peber og tilsæt efter en fem minutters tid 1/2 dl portvin. Lad portvinen koge væk. Nu skulle leveren være gennemstegt – skær en over for at tjekke.

Smelt resten af smørret og kør den stegte kyllingelever i en foodprocessor/minihakker sammen med smør og fløde, til den er cremet og helt jævn. (Det er her, det med kalorierne kommer ind i billedet – men pyt – dagligmad er det jo ikke.) Smag til med salt og peber.

Kom patéen i en skål og glat overfladen ud. Bank skålen et par gange ned mod bordet, så patéen sætter sig.  Sæt den på køl en halv times tid, så den bliver mere fast.

Udblød imens husblas i koldt vand, bring de to deciliter portvin næsten til kogepunktet og rør husblasen ud i den varme portvin. Lad geleen køle lidt af og hæld den derefter forsigtigt ud over patéen. Sæt patéen på køl, så geleen stivner, og tag den ud af køleskabet en halv times tid, før den skal spises.

billede4

Jeg delte portionen i to beholdere, fordi vi kun skulle være os to herhjemme, og vi ikke ville kunne spise det hele på én dag. Holdbarheden på den slags er jo begrænset, og den anden portion napper vi til søndagsfrokosten i morgen.

God lørdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Paté af Hopballe-kyllingelever med top af portvinssky”

 1. Jeg har serveret hjemmelavet (fra Superbrugsen i Søndersø) pate`som forret for venner igår. Hovedretten var en stor kylling med “stuffing” lavet efter din opskrift. Det smagte herligt. Jeg “prøvekørte” den først for mine børn, svigerbørn og børnrbørn forrige fredag. Vi spiste 2 halvstore kyllinger. Jeg blev bekendt med din blog gennem Anettes blog. Der så jeg en nem opskrift på kage med solbær. Den kage har jeg bagt flere gange med solstikbær, vi havde rigtigt mange bær iår, så der er bær i fryseren til senere brug.
  Venlig hilsen

  Hanne.

  Like

  1. Dejligt at høre, Hanne. Fyldet er en gammel, amerikansk opskrift til kalkun, som min mor har lavet utallige gange. Den er for god til at gå i glemmebogen.
   Vi har også haft rigtig mange bær i år. Det er skønt at have noget på lager.
   Vh, Karen

   Like

 2. Med den kulde der er i dag kan i bare gå en rask tur så er jeg sikker på at de kalorier hurtigt er brugt. Uden smør og fløde bliver livet simpelthen for kedeligt ;o)) Det ser lækkert ud men nu elsker jeg også lever i modsætning til mange andre.
  God lørdag til dig.

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: