Jelling: Konger og kyllinger

Jelling – vikingekongernes gamle by med Jellingestenene, højene, kirken og det helt fantastiske museum – er et sted mange af vores gæster besøger. Det tager under en time at køre dertil herfra, og det er virkelig et besøg værd.

De mægtige sten – Danmarks dåbsattest – står beskyttet bag glas lige udenfor kirkedøren.

Billede1

Man mærker historiens vingesus. Det helt moderne og topteknologiske museum overfor gør tiden levende for både børn og voksne.

Billede2

Imponerende interaktiv grafik og lys- og lydeffekter sætter stemningen, og med sans for både historie og skønhed, fortæller museet om Kongernes Jelling, om vikingetiden, om handelsmænd, opdagelsesrejsende, bønder og sømænd. Og om den tidlige kristendoms tid i Danmark, og hvordan den nye tro blev flettet sammen med troen på Odin, Thor, Freja og de andre gamle guder.

Spændende og meget smukt med glimt af stor humor. Er man lidt rusten i den danske historie, og kan man ikke rigtig finde ud af, hvad alt det der med kulturarv og danskhed er for noget, så er her et godt bud på roden til det hele. Nærmest et ‘must’.

Fra museet er der en smuk udsigt til kirken og højene. Selv i regnvejr.

Billede3

Kirken er ligeledes et besøg værd. Moderniseret med nænsom hånd og med et gyldent vindue over det smukke stenalter, der fik det grå regnvejrslys til at gløde som en solskinsdag.

Billede4

Efter besøget hos Gorm, Thyra og Harald Blåtand tog vi videre på jagt efter noget helt andet. Noget spiseligt. Hopballe kylling.

Hopballe Mølle ligger ved Jelling, og butikken der må man ikke glemme, hvis man kommer på de kanter. Der producerer og sælger de lækre Hopballe Kyllinger – både ferske og frosne, hele og i dele – og uendeligt mange spændende specialiteter fra nær og fjern. Plus lidt brugskunst.

Billede5

Vi snusede længe rundt og så på herlighederne. Vi faldt da også for lidt mere end det på indkøbssedlen, og en lille engel flagrede ned i indkøbskurven til delikatesserne.

Billede6

Vi købte en kæmpestor kylling – den skal langtidssteges som en lille kalkun, tror jeg, og fem pakker kyllingelever til fryseren. De skal bruges til italiensk bruschetta pålæg – det der, italienske kyllingelevermos, du ved…

Billede4

Det var feriens anden udflugt. Tilbage i tiden og hjem igen. Der er flere udflugter i støbeskeen, så kig med og få måske ideer til dine egne sommerudflugter?

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Jelling: Konger og kyllinger”

 1. Here I am, living in Canada reading about Hopballe Moelle and lots of memories are coming back.
  I came there quite often as a kid with my grandmother, she was very good friends with the owner back then. My grandfather was a doctor in Vejle , so it wasn’t a long drive. At that time it was a normal farm/ moelle, no restaurant etc. But we were always served great tea and cakes and we kids were roaming on the grounds!

  Like

  1. Such a coincidence 🙂 The world is full of them and we are equally surprised each time it happens to us. Hopballe is a lovely spot – the landscape is ever so beautiful and I can just imagine how it must have been to run free there as a child.

   Like

 2. Ja det er nemlig et rigtigt fint museum, med enkel og alligevel rigtig flot formidling! Især spændende den måde de bruger lys på! Og så er det lige tilpas størrelse så man ikke går død. Når man har set museum og kirke kan jeg anbefale at man går hen på café sejd i en af nabogaderne – enkel og god tapas agtige servering, lokale øl, lidt vikinge delikatesser og Danmarks mest spændende ispinde!!

  Like

 3. Tak for turen Karen. Nu kommer jeg nok ikke til at føjte så meget rundt så er det dejligt at kunne læne sig tilbage og nyde andres billeder. Her kom der lige en byge så nu er alt vådt igen igen.

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: