Refugium – besøg på Ørslev Kloster

‘Et refugium er sted hvor man kan søge tilflugt få fred og ro uden at blive forstyrret af andre. Formålet med et refugiumophold kan være at arbejde med et forskningsmæssigt eller kunstnerisk emne, for at rekreere sig eller for at modtage pleje.’ (Wikipedia).

Billede3

Bag Ørslev Klosters tykke mure er det ikke længere fromme og arbejdsomme nonner, der har deres gang. Det er heller ikke de godsejere, der overtog klosteret efter reformationen. Ørslev Kloster er nutildags netop et arbejdsrefugium, hvor alle, der har et projekt, kan bo en tid for at få absolut arbejdsro – og i det hele taget ro. Stedet emmer af ro, af arbejdsom ro, og sådan har det været i århundreder.

Billede8

Gang på gang er der bygget om og bygget til. Det er stadig i gang. Den høje kælder under klostret er ved at blive bygget om, så den kan bruges i langt højere grad, og det samme er den øverste etage. Kælderen er spændende med hvælvinger, store og små rum, kroge og nicher. Det gamle køkken fra 1600 tallet er ved at blive renoveret.

Billede4

Ovenpå hersker enkelhed og smukke lysindfald.

Billede7

Og udenfor er også haveanlægget ved at blive bragt tilbage til fordums storhed. Mange af planterne fra klosterhaven har forvildet sig og vokser endnu – efter 500 år – mellem skvalderkål og skræpper.

Billede5

At klostret står endnu,

Billede2

skyldes denne kvinde. Komtesse Olga Sponneck.

Billede9

På cykeltur i 1928 kom hun forbi Ørslev Kloster, tabte sit hjerte til stedet og købte det 6 år senere, da hun arvede efter sin far. I 30 år frem til sin død boede hun på klostret og arbejdede på renoveringen af det, der praktisk taget var en ruin. Hun testamenterede det til en fond, og betingede sig, at klostret skulle være et arbejdsrefugium, og at det aldrig måtte sælges.

Derfor kan man nu flytte ind i kortere eller længere tid – fra en weekend og op til tre måneder – for at hellige sig det projekt, man brænder for. Helt uforstyrret. Med tid til at tænke, drømme, skrive…

Billede1

Et åndehul i en travl verden. Det kunne jeg egentlig godt tænke mig i en uges tid.

God lørdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

5 kommentarer til “Refugium – besøg på Ørslev Kloster”

  1. Selv tak for sidst. Jeg er stadig ør af indtryk 🙂 Det må have været dejligt at have sin daglige gang på Ørslev Kloster. Der er så smukt, og så fyldt af muligheder, at det kriblede i fingrene på mig for at gå i gang. Som for Baronessen var det kærlighed ved første blik 🙂

   Like

 1. Jeg elsker det sted, jeg er nærmest vokset op der. jeg har gået på Ørslevkloster skole, min bedste vens mor var bestyrer af stedet og vi legede altid der, jeg var så heldig også at få taget alle mine bryllups billeder der, der er så skøn lysindfald i stuerne som du også skriver. Stedet er smuk smuk smuk.

  Like

 2. Hej Karen.
  Hyggeligt at følge din blog, med smukke billeder, ord om hverdagens sysler, gode opskrifter m.m.
  Hvilken havepavillon er det I har sat op?
  Hilsen fra det fynske. Susanne
  P.S. Desværre er der nok for langt at få håndværker fra Fyn, for ellers kan jeg anbefale Årslev Tømrerforretning, de overholde altid de aftalte tider 👍 😊

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: