Tomatoverflod = 3 slags chutney

Den opmærksomme læser vil nok have set, at der igår i ‘Cafe Det Rodede Landkøkken’ stod en stor kasse tomater lige ved siden af kokken.

Billede1

Kassen – med top på – blev anskaffet hos en indvandrergrønthandler i Aarhus for formedelst 25 kr. Med besked fra grønthandleren om, at de skulle bruges hurtigt, for de var meget modne.

Og hvad er bedre end meget modne tomater? Bagte tomater, tomatsovs, tomatsuppe og – chutney. Tre små portioner af forskellig slags, så jeg kunne vælge, hvad der skulle laves mest af i anden omgang. Hmmm – det har jeg stadig ikke fundet ud af. De er nemlig gode alle tre.

Her kommer opskrifterne – i samme små portioner:

Den fra Texas ned mod grænsen til Mexico:

600 g grofthakkede tomater
2 tsk fintrevet ingefær
2 tsk fintrevet hvidløg
1 håndfuld hakket frisk koriander – med stilke
1 tsk sambal oelek eller lignende chilipasta
1 spsk sukker
Salt – smag selv til

Billede4

Hak tomater og koriander, riv ingefær og hvidløg og kom det i en gryde sammen med de øvrige ingredienser. Kog det ind, til det har en marmeladeagtig konsistens. Den er forrygende til tex-mex mad: Krydret kød, bønner, fladbrød af en slags og salat.

Den meget engelske:

1 kg grofthakkede tomater
150 g finthakkede løg
1 dl æbleeddike
150 g rørsukker
1/4 dl Worcestershire Sauce
1 spsk sennep – jeg brugte Dijon

Billede2

Kom alle ingredienserne i gryde og kog ind, til det har en marmeladeagtig konsistens. Den er god til ost og til kold steg.

Den meget røde og ret klassiske chutney:

250 g rødløg
500 g grofthakkede tomater
1 tsk chilipasta eller en finthakket rød chili med spark i
1 dl rødvinseddike
75 g brun farin
75 g rørsukker

Billede3

Pil løgene, skær dem i halve og skær dem i tynde skiver. Kom dem og de øvrige ingredienser i en gryde og kog ind, til det har en marmeladeagtig konsistens. Den er også god til ost og til koldt kød – eller i en sandwich.

Sådan – tre slags – det tog såmænd kun en god times tid.

Billede1

Hvis du ikke lige har en kasse tomater ved hånden, har du måske et drivhus, der snart bugner af tomater, som du næsten ikke kan nå at få brugt. Eller du kan bare prøve en enkelt af opskrifterne – tomater er billige lige nu, og opskrifterne er nemme.

Hvor lang tid det tager at koge chutneyerne? Tja, det afhænger både af tomaterne, af gryden og af blusset. Så prøv dig frem. I starten kan de koge uden overvågning. Men til sidst skal man røre en del, så chutneyen bliver tyk, men ikke brændt.

I køleskab kan de to sidste med både sukker og eddike holde sig en månedstid på køl. Den med koriander og ingefær er mere sart og skal spises i løbet af nogle dage. Til gengæld kan den fryses.

God fornøjelse og god søndag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Tomatoverflod = 3 slags chutney”

    1. Dem med sukker og eddike i, kan holde en fire ugers tid i køleskab. Længere, hvis man giver dem en tsk atamon. Den med koriander skal spises relativt hurtigt, men den kan fryses, regner jeg med. vh/Karen

      Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: