Kringler med ost og to slags sesamfrø

Når man har en Bed & Breakfast og laver morgenmad til mange, står man tit med rester. Rester af smør, mælk og ost. Thise smør, Naturmælk og god ost – lutter gode sager. Det skal jo nødigt se ud som om, man ikke under gæsterne smør på brødet eller et ekstra stykke ost, så jeg tager tit lidt for meget på bakken.

Picture1

De rester skal bruges. Alt andet ville være en skam. De kan ikke stilles på bordet igen hos gæsterne, men de kan sagtens bruges i madlavning og bagning. For eksempel til disse sesam- og ostekringler. De er lækre som tilbehør til suppe, til sandwich med salat og skinke i – eller bare uden noget, mens de stadig er lune.

Billede6

Man skal bruge:

50 g koldt smør i tern
4-5 skiver ost i tern
3 dl mælk
1 pk gær
500 g hvedemel
Ca. 1 dl sesamfrø – halvt sorte, halvt hvide
1 tsk salt

Først skal smørret smuldres i melet – ikke for fint. Bland så ost, sesam og salt i. Rør gæren ud i mælken – det er overhovedet ikke nødvendigt at lune den først. Rør gærblandingen i melet og ælt det sammen. Ælt ikke for længe, bare til det hænger sammen som en dejkugle. Lad det hæve i en times tid – glemmer du dejen, sker der ikke spor ved, at der går to timer. Slå dejen ned og form enten 10 store kringler eller 20 små – de store er gode til sandwich, de små bliver mere sprøde.

Lad dem efterhæve i endnu en times tid og bag dem i 16-17 minutter på 200 grader.

Billede7

Der er noget tilfældigt, ikke særlig grundigt, over tilberedningen – og der er også noget tilfældigt over opskriften, for har man kun 3/4 pakke gær eller en halv, går det også. Så skal dejen bare hæve lidt længere. Har man kun 45 g smør, jamen, så er det, det man bruger. Har man kun én slags sesam, men til gengæld nogle solsikkekerner, bruger man da bare dem. Og kun 1,5 dl mælk? Så supplerer man da bare med vand.

Det er restebrød, og de bliver sjældent helt ens – men altid gode.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

8 kommentarer til “Kringler med ost og to slags sesamfrø”

 1. Hej Karen. Er nu kommet tilbage til virkeligheden, hvor internet er en del af hverdagen 🙂 Dejlig opskrift på kringler, det er netop den slags opskrifter jeg er en stor fan af. Men som jo gør, at resultatet er forskelligt fra gang til gang.
  Hebe har jeg ikke fået læst endnu – det vil jeg glæder mig til.
  god weekend.
  Jette

  Like

 2. Jeg vidste jo, at I er “weekendholdere”; regnede med, at du ville finde det på nettet, som jeg havde tjekket. Bare nu journalisterne går i gang …

  Like

 3. Og nu til det allervigtigste – motorvejen i din baghave: Godt læserbrev i JP i dag, “Ulogisk beslutning om motorvej.”
  Lad os håbe, at den kan omgøres …

  Like

  1. Tak 🙂 Vi får kun JP i weekenden, men jeg har fundet det på nettet. Får den med til møde i aften. Ja, gad vide, hvilke rævekager de har bagt…. der er nogle rigtige skurke i det her spil.

   Like

 4. de är mumsig som man säger i Sverige men vi havde intet imod at have dem på Morgenmadsbordet

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: