Kjørmes Knud

….. for nu er kålen liggende,
og nu står tjørnen stikkende
og spidder sne på piggene;
og nu kom Kjørmes Knud.

Sneflokkene kom vrimlende – slugte hegn og gård –

Billede1

og nu kom Kjørmes Knud. Kyndelmisse. Den tid, hvor vinteren er koldest, siges det. Hvor frosten rækker dybt ned i jorden og presser stenene op på markerne. Men også den tid, hvor man for alvor begynder at mærke, at lyset kommer igen.

Det er ikke kun os, der mærker det. Fuglene mærker det, og det gør planterne også. Det er tid til at renovere potteplanter. Ny jord og måske en større potte til de små, en topdressing til de store. Omplantning og oprydning til dem, der trænger. I februar skal man også til at gøde igen. For nu skal planterne ud af deres vinterdvale, og de skal have lidt at leve af.

Vi har mange planter i vindueskarmene. Det ser ikke spor minimalistisk ud – og det passer mig fint, tilhænger af overdådighed, som jeg  jo er.

Billede4

Paradistræet, der stammer fra et skud, nappet et sted for 20 år siden. Sukkulenterne, jeg fik den første af, da jeg var 12, og hvis efterkommere står flere steder i huset. Hjerteranker hist og her, som er fremavlet af de løgknolde, de sætter på stænglerne, når de har blomstret.

Billede3

Svigermors skarpe, der kan tåle at stå i sydvinduet, og som blomstrer hvert forår.

Billede2

Kliviaen og de små fyldte lyserøde Sct. Pauli – på 3 generation nu.

Billede1

Og zephyrblomsten – liljen, der stammer tilbage fra en, min mormor havde i sin lige så fyldte vindueskarm.

Måske er det noget genetisk? Min mor mangler bestemt heller ikke planter. Men jeg er nu glad for mine potteplanter. Planter, der alle har deres historie, og som der bliver passet godt på.

God søndag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Kjørmes Knud”

 1. og det gør din søster vist heller ikke 😉

  Ja, det er sjovt at planterne har en historie. I er virkelig gode til det med stueplanter. Jeg har aldrig før set en svigermors skarpe tunge blomstrer og zephyrblomsten kender jeg slet ikke.

  God søndag 🙂

  Like

  1. Ja, det er vist noget genetisk, Gitte 🙂 Zephyrblomsten er i familie med krokus – en fra de varme lande. Den kan fås i Den Gamle By – men jeg er sikker på, at du også kan få en af søster, for de sætter mange nye løg 🙂

   Like

Der er lukket for kommentarer.