Bryggerens brød – med maltbyg

Når man arbejder et sted, hvor der er mange unge mænd, er der en høj grad af af målrettethed og fokus – på øl. Det er vist noget genetisk.

De drikker det ikke bare. Flere af mine kolleger brygger også øl – og det jeg har smagt, har været rigtig godt. Til øl skal man bruge malt – maltbyg. Og når øllet er lavet, står man der med en masse byg, der faktisk kan bruges til bagning. Jeg fik en pose af det forærende, og bagte brød med maltbyggen i går. Det blev meget lækkert og saftigt.

Billede2

Byggen lugter ret meget af øl – eller også er det øl, der lugter af byg. Men det går over, når brødet bliver bagt, og maltbyggen giver en sødme til brødet, der gør det særdeles velegnet til ost eller en god spegepølse.

Til to store brød skal man bruge:

300 g ‘brugt’ maltbyg som det på billedet
800 gram robust brødmel
20 gram gær
1/2 liter vand
1 generøs spiseskefuld salt
Olie til hæveskålen – rapsolie er fint

Rør gæren ud i vandet, tilsæt byg og salt. Tilsæt melet og ælt det godt og længe – gerne i en røremaskine – til dejen slipper skålen og samler sig omkring dejkrogen. Hæld lidt olie i en skål, vend dejen rundt i olien, og lad den hæve i 3-4 timer timer eller længere, hvis det passer dig bedre.

Fordel dejen i to brødforme – jeg brugte de herlige silikoneforme, jeg fik i julegave.

Billede3

Lad dejen efterhæve i en times tid i formene, og bag brødene på 200 grader i 40 minutter. Så er der fine, ølbrune brød.

Billede4

Sprøde i skorpen hele vejen rundt, og med blød og hullet krumme.

Billede5

Det ene brød forsvandt som dug for solen. Det andet vil vi nyde i weekenden og til lidt nippemad i aften, mens vi sender en tak til den gode brygger for hans betænksomhed.

Lidt om mel: Bagerens Hvedemel fra Netto er mit foretrukne til brød med mange kerner. Det er robust mel, der ikke falder sammen. Højproteinmel fra Lidl med 12% protein er mit foretrukne til hvidt brød, der skal være let og luftigt – Amo-melets prisvenlige afløser. Til småkager og tærtebunde bruger jeg det, der bare hedder hvedemel, som indeholder mindre protein, og giver mest sprødhed. Der er ikke meget status i discount mel – kun masser af godt brød til en billig penge.

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

9 kommentarer til “Bryggerens brød – med maltbyg”

 1. “brugt maltbyg” hedder mæsk blandt bryggere (og det kan faktisk også indeholde andre korn/maltsorter, fx hvede og rug). Hvede og rug er uden skaldele, i modsætning til byggen. Det er rigtig godt at bage med (men ikke mere end 20-25% vægt i forhold til mel). Bemærk at mæsk skal bruges hurtigt (1-2 dage efter mæskning), da det ellers kommer til at lugte grimt. Men det kan fryses i mange måneder

  Like

  1. Tak Jan 🙂 Jeg vidste ikke, at det hed msk og ledte efter et godt ord for det. Msk – det var da det, man i gamle dage gav grisene og deraf udtrykket ‘at mske sig’, ikke? Det m det da nsten vre?

   vh/Karen

   *Venlig hilsen*

   *Karen Engell Dalsgaard* Dalsgaard Bed & Breakfast Skivholmevej 55, Skivholme 8464 Galten

   Web: https://dalsgaardiskivholme.com/

   Flg os p Facebook: http://www.facebook.com/pages/Dalsgaard-Bed-Breakfast/294717957455?ref=share Mail: karen.engell.dalsgaard@gmail.com

   Telefon: +45 8695 4767 Mobil: +45 6083 9814

   Like

   1. Hej Karen. Jeg har aldrig tænkt over sammenhæng mellem “at mæske sig” og mæsk, men det lyder sandsynligt. Der er mange bryggerier, der sælger/leverer deres mæsk til foder.

    Like

   2. Nå – det kom da til at se forfærdeligt ud – det passer altså ikke, når der står, at man bare kan svare direkte fra din mail 🙂 Den kan ikke finde ud af det med æ, ø og å, og den tager hele bundteksten med.

    Like

 2. God Morgen i det Jydske!
  Ja man skal udnytte enhver mulighed for nye smagsfulde oplevelser.jeg har ingen muligheder for maltbyg bruger tilgengæld bygmaltsirup i mine brød samt bygkerner og bygmel så det giver et dejligt smagsfuld brød.
  Hav en skønherlig Fredagsdag

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: