Kald mig bare en klokker

Her i Skivholme har vi – naturligvis – en kirke. Det er en gammel landsbykirke fra den tidlige middelalder, og den er berømt for sine fine kalkmalerier, som folk kommer fra nær og fjern for at se.


Foto: Geert Mikkelsen

Det er vi lidt stolte over her i byen, ligesom vi også er stolte af, at kirken i to sæsoner har været DR-kirke. Ikke, at vi personligt har haft noget at gøre med det – men lidt stolt har man jo altid lov at være.

Kirken har også et klokketårn – et med en stor, gammel klokke. Klokken er fra 1613, så man kan sige, at den har fået nogle slag igennem tiden. Hver morgen og aften slår kirkeklokken, og det har den også gjort til alle de mange gudtjenester, bryllupper og begravelser, der har været i alle de år. Det er til at blive helt svimmel af at tænke på.

Og hver gang klokken har slået, er der nogen, der har trukket i rebet. Der er intet automatisk i det. Det skal gøres på den gammeldags måde.

Nu skal  Bondemanden og jeg være med til at ringe med klokken. Der er et ringerlaug, der skal ringe solen op og ned om lørdagen, så graveren også kan holde lidt fri. Vi er kommet med i ringerlauget – og jeg kan roligt sige, at det er vi helt oppe og ringe over.

Nu må vi håbe, at vi kan finde ud af at gøre det rigtigt. Så hele sognet ikke siger ‘nå – så er det de amatører igen’. For som i alle små landsbyer, lyder klokken vidt ud over markerne og er en del af det lydbillede, vi lever i. Det, der er med til at sætte rammer omkring dagens gang. Og det er dejligt. Men så skal det også lyde ordentligt.

Ringer ringeren i Ringsted virkelig ringere end ringeren i Ringe?

God weekend!

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

10 kommentarer til “Kald mig bare en klokker”

 1. Ja, det var nemt at gætte. Der er imidlertid kommet en ny for Marie i Den Svære i JyllandsPosten i dag, så jeg døjer mere med at gætte krydsogtværsen i dag – det plejer ellers at gå helt godt! Tænk, at der er nogle, der i ramme alvor vil have afskaffet kirkeringning.

  Like

 2. Tillykke med det nye hverv
  Gid det må bibringe glæde og eftertanke når alle klokker kimer mod sky!!

  Like

  1. Tak John – det er jeg sikker på, at det vil 🙂 Elsker også den påskesalme, du citerer fra:

   Nu ringer alle klokker mod sky,
   det kimer i fjerne riger.
   Hver søndag morgen højt på ny
   stor glæde mod himlen stiger.

   Det sådan en solskinssang 🙂

   Like

  1. Ja, ikke? 😉 Og hvad angår kirkegårde, er det vel mest de store med deres virvar af stier, knækkede engle, høje smedejernsgitre og mausoæer, der er baggrund for gyserfilm (som jeg aldrig kunne drømme om at se – vil ikke ligge vågen og gyse!). Vores kirkegård er bare køn.

   Like

 3. Når jeg ser sådan en smuk gammel kirke med en meget velholdt kirkegård, er det svært at fatte, at der er nogle, der synes, der er uhyggeligt på en kirkegård.
  Min dejlige, nu afdøde veninde var præst, og hun omtalte altid sin klokker “xxx bim bam”. Det må også være skønnere at være stand-in for klokkeren end for graveren. Men man har vel et bette smart maskineri til det hårde gravearbejde nu om stunder. Klokkefår har de fleste af os prøvet at være …

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: