Nippemad: Sprøde rejetoast og hjemmelavet thai dipsauce

Thai inspireret nippemad varmer godt en kold novemberaften.

De sprøde små rejetoast er fejlsikre – de virker hver gang og rammer smagsløgene lige på det rigtige sted. Især hvis de bliver dyppet i den stærke, søde thailandske dipsauce.

Hvis man har glemt at købe en flaske dipsauce ( og her må den gerne hedde sauce, for der skal kun ganske lidt til af den) kan man lave den selv af:
1 dl vand
6 spsk sukker
2 spsk eddike
1 spsk eddike fra rødbederne (det giver den flotte røde farve)
1 tsk chiliflager
2 fed presset hvidløg
1 tsk fish sauce (det lugter fælt, men giver den helt rigtige smag)

Bland alle ingredienserne i en kasserolle, bring dem i kog og lad det hele koge godt sammen. Lad det køle af, og det er klar til brug. Sødt, stærkt og surt på én gang.

Til de små toast skal man bruge:
10 store tigerrejer – rå
1 håndfuld frisk koriander
1 tsk revet ingefær
1 tsk revet hvidløg
2-3 forårsløg
1 tsk fish sauce
1 æg
Små skiver brød
Sesamfrø
Rapsolie

Pil rejerne og fjern den sorte tarm ved at skære ind langs ryggen på rejerne med en lille spids kniv, så den kommer til syne og kan fjernes.

Riv ingefær og hvidløg, skær forårsløgene i mindre stykker og  put så det hele undtagen brød og sesamfrø i lynhakkeren og kør det til fars. Lad det hvile lidt.

Læg en klat på hver skive brød, drys med sesam

og steg dem i rapsolie på en pande – først på rejesiden, til farsen er gennemstegt – det tager et par minutter, vend dem så og giv brødsiden et pift i den varme olie, så den bliver sprød. Lad dem dryppe af på køkkenrulle med brødsiden nedad.

Det var fredagens nippemad – nu er det lørdag, og den står på rengøring og alt det sædvanlige. Men ud ad vinduet kan jeg se en lille en, der står venter på mig.

En lille sulten kalv, der gerne vil have sin formiddagsgodbid. Og det kommer jo først. Støvsugeren kan vente lidt.

God weekend.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

11 kommentarer til “Nippemad: Sprøde rejetoast og hjemmelavet thai dipsauce”

 1. Ja, jeg hører til dem, der ret hurtigt går til den svære Hattrick krydsogtværs og uden blusel indrømmer, at den kan optage mig, af og til i 3-4 timer. Oh ve, oh skræk, de to gange i løbet af mange år, hvor jeg febrilsk ledte avisen igennem – de havde glemt at sætte den i!!!

  Like

  1. Grim oplevelse – man har vel sine traditioner, og morgener skal der ikke pilles ved. Kryds og tværs er hyggeligt – men de skal være udfordrende. Den fra DSB tager kun 10 mnutter at lave, og det er for lidt.

   Like

 2. Min kommentar hører egentlig til under dit mikroovnskøb – I Newton, Jyllands-Posten-sektion, i dag: En mikroovn egner sig bedst til genopvarmning af færdigretter, varme mælk, grød, tynde stykker bacon og lign., hvor en kernetemp. på 75° forholdsvis let opnås. Den temp. er nødvendig for at dræbe bakterier.
  Jeg har en kombiovn på 27 L, som blev købt for også at have en mindre ovn, så jeg har aldrig rigtig udviklet brugen af mikroovnen, da jeg er god til at lægge frostvarer på køl dagen før, de skal anvendes. Bagekartofler lavet på kombi, dvs. varmluft + mikro bliver meget gode. Find én, der har brugt mikroen til alverdens ting i mange år, og få fiduser af vedkommende.
  Elsebeth

  Like

  1. Tak for tips, Elsebeth. Jeg har ikke nået Newton endnu – startede med Living, gik så over til 1. sektion for at læse 7 om en Søndag og Kholgi, og så var der ikke mere tid den dag. Men søndagsavisen har nu også tillæg, der kan tåle at blive læst om mandagen 🙂 Vores gæster fik i hvert fald varmet babyflaske i mikroen, og det var jo i første omgang det vigtigste. Så må jeg se at komme i gang med mit uddannelsesprogram udi bølgekraften.

   Like

 3. NÅHHH ! Det skulle vel aldrig være “Heldig” der venter på en formiddagsgodbid.
  Har slet ikke fået sagt tak for din søde kommentar (rødmer) og jeg vil helt sikkert gerne tage mod tilbudet om at kikke forbi og hilse på de skønne dyr – ja, og selvfølgelig dig/jer 😉 TAK.

  Like

  1. 🙂 Jo, Sanne, det var Heldig, den bette pjevs. Hun har vænnet sig til, at jeg kommer med en skål guf hver dag, når jeg har gået med hunden, og inden jeg kører på arbejde. Så weekendens mere skæve rytme passer hende ikke, og højlydt brægen er hendes måde at sætte ord på sin utilfredshed 🙂
   Selv tak i øvrigt – det ER en dejlig side, du har. Og jeg mener det bestemt – kig forbi og hils på folk og fæ 🙂

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: