Citronmarmelade med ingefær

OK – det her er ikke verdens hurtigste marmelade. Men den er fantastisk. Rigtig engelsk – man tænker tea and toast og blomstrede lænestole, når man dufter den, men man tænker også fremmede himmelstrøg – citronens skarphed, den krydrede ingefærduft og sukkerets sødme.

Det er til at blive helt lyrisk af. Og det kan man så stå og være, mens man skræller og snitter og river.

Man skal bruge:

8 citroner uden overfladebehandling – modne, gule og saftige
4 spsk fintrevet ingefær
5 dl vand
1 brev GUL Melatin
1250 g sukker
Atamon
til at skylle glassene med

Og man skal bruge en kartoffelskræller, en lille skarp kniv, et rivejern og alt det sædvanlige syltegrej – gryde, syltetragt, skål til at skumme af i, vægt, glas, ren karklud osv. Sådan en gang marmelade tager det også tid at rydde op efter. Men det er umagen værd.

Skræl det gule af citronerne med kartoffelskrælleren og snit det i fine små strimler. Skræl ingefæren og riv den på den fine side af rivejernet. Hæld strimler og revet ingefær over i en gryde – sørg for, at ingefærsaften kommer med.

Skær det hvide af citronerne – helt ind til frugtkødet. Filetter citronerne – frugtkødet og saften skal over i gryden, hinder og sten på komposten.

Tilsæt 5 dl vand og bring gryden i kog. Lad det koge små 10 minutter, til skallen er mør. Tilsæt Gul melatin, pisk igennem, bring i kog igen og lad det koge 1 minut. Tilsæt derefter sukkeret og bring det hele i kog. Når det koger rigtigt, når det hele bobler og bruser, lader man det koge yderligere et minut, tager gryden fra varmen og lader den stå i en 5 minutters tid. Skum af, rør rundt for at fordele skalstykkerne, hæld på atamonskyllede glas, sæt låg på og lad marmeladen køle helt af.

Når man så har ryddet op i køkkenet, kan man stå og beundre sit værk. Farven er klar og gul… som solen, som vorterod, som påskeliljer, som guldstjernerne i skovbunden ….. og som citroner. Gul som foråret.

God langfredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

One thought on “Citronmarmelade med ingefær”

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: