Nu bæres lyset frem…

I dag er det Luciadag. Santa Lucias helt egen dag (endnu en dag, der tilhører noget eller nogen). På skoler, på plejehjem, i foreninger og mange andre steder er der – eller har der i weekenden været – Luciaoptog. Ja, inde i Aarhus, hvor de roder lidt rundt i det med traditionerne, er der Luciaoptog på vandet – med Lucia i kano. Hmmm….

Vores Luciaoptog i kirken i søndags var mere traditionelt, og hvor var de bare søde, de små Lucia’er fra kirkens børnekor. Alvorlige og koncentrerede. Det var stort, det her.

Helt anderledes livlige var de, da der bagefter blev der langet æbleskiver over disken i sognegården, der ligger lige overfor kirken. Fulde af krudt – og sultne som små ulveunger. Jeg undrer mig tit over, at så små børn kan have så meget plads i maven, når det gælder søde sager. Børn må have en ekstra mave til den slags?

Men egentlig var det slet ikke det, jeg ville fortælle om. Næh, det var såmænd bare det, at nu hvor det er Luciadag, har du måske lyst til at vide lidt mere om, hvem hende Lucia egentlig var? Og om hvorfor vi fejrer en katolsk helgen i det protestantiske Danmark?

Jeg har skrevet en artikel til kirkens hjemmeside, der graver lidt ned i Lucia-traditionen. Hvorfor fejrer vi dagen, hvorfor lysene på hovedet, og hvem var Lucia egentlig? Artiklen kan du læse her, og er du bare lækkersulten, er der også link i artiklen til en ægte svensk opskrift på de traditionelle Lussekatter, Lussebullar eller Luciaboller, som vi kalder dem.

Så god læselyst – en julehistorie er der altid plads til i december.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: