Echeveria i frostvejr er en skidt ide

De kønne echeveria – altså de lysegrønne sukkulenter, der ligner husløg – har været rigtig populære i dekorationer i årevis. Jeg er også vild med dem. Men…

De tåler ikke frost. Jo, måske lige en grad eller to, men bliver det koldere end det, fryser de kødfulde blade, og så er det sket. Bladene rådner, og de falder fra hinanden. Så koldt har det været i nat, og når det tør igen, splatter echeveria ud og er færdig. Derfor er de ikke så gode udendørs.

Almindelige husløg tåler frost. De er som regel bare lidt mørke i farven og giver ikke det samme lys, som de lysegrønne echeveria. Der er dog en undtagelse. Husløgene med det hvide ‘spind’. Jeg har brugt dem rigtig meget i år til det udendørs, og de har den samme effekt som echeveria – lysner lidt på det stedsegrønne i kranse og dekorationer.

Både husløg og echeveria kan overvintre. Echeveria skal holdes inde vinteren over, mens husløgene kan sættes ud, når dekorationerne er færdige. Sidste år holdt jeg liv i mine echeveria ved først at have dem inde – nogle af dem i den store glasvase.

Da foråret kom lagde jeg dem ovenpå jorden i en krukke i drivhuset, og de slog rod, voksede og satte sideskud. Og det selvom de havde fået en ordentlig klat lim fra limpistolen til at holde dem fast på dekorationerne.

De almindelige husløg kan man behandle på samme måde. Der behøver man bare ikke finde en plads til dem indendørs i den kolde tid, og det gør da det hele lidt lettere, at de kan stilles ud. Der er nok kamp om de frostfri pladser.

Nu må jeg jo indrømme, at jeg selv satte echeveria i dørkransen i år. Jeg drømte om en mild og fyringsmæssigt billig vinter, og jeg troede nok også lidt på, at den globale opvarmning ville træde til og beskytte dem. Hmmm… Når kransen tør op igen, bliver de udskiftet med husløg, og så holder den sig sikkert pæn det meste af vinteren.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

3 kommentarer til “Echeveria i frostvejr er en skidt ide”

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: