Tid til at samle pynt i naturen

Det er nu, man skal i skoven, til stranden og på vandring langs hegnene.

I hvert fald, hvis man gerne vil samle kønne kogler, bog, grene med lav og alt det andet, man kan finde i naturen og bruge i julens og vinterens dekorationer.

Det er nu, det hele er frisk og lækkert. Lige drysset ned fra træerne og med klare farver.

På vores ferie på Mors samlede jeg flere poser skøn naturpynt. Kogler fra de mange grantræer, der er plantet for at give læ for vestenvinden, fyrrekogler med patina fra den saltholdige luft, grene med lav og stykker af bark fra Sitka graner, der gavmildt drysser barkstykker omkring sig.

Bark med lav fra sitka gran ligner keramikkuglen i drivhuset. Mon ikke det var der, de fik inspirationen?

Herhjemme er det ved at være tid til at plukke løs af multiflora rosernes grene med klaser af de kønne Mariebær,

og som jeg skrev om i mandags, er det også tid til at plukke hortensia ind til tørring. Bøgetræerne er begyndt at drysse bog, og de kønne frøkapsler skal der også samles af – og der skal samles agernhatte. Der er så meget at komme efter, og så meget man kan lave med alle de fine natursager.

Det eneste problem er da næsten at få plads til alle de poser, skåle og bunker. De kan ikke opbevares samme sted, for de stiller forskellige krav til tilværelsen.

  • Koglerne vil gerne opbevares tørt, så de ikke folder sig sammen. (Sker det, kan du tørre dem på en radiator i nogle timer – så folder de sig ud igen.)
  • Bog og agernhatte vil også gerne ligge tørt.
  • Lav og mos skal opbevares fugtigt udenfor. Jeg har mit lager i drivhuset, hvor jeg også har gran og andet stedsegrønt.
  • Mariebær skal helst bruges friske i dekorationer, fordi stænglerne bliver for tørre og sprøde at arbejde med, når de tørrer. Men udenfor bliver de spist af mus og fugle. Jeg gemmer et lager i en kasse i drivhuset, hvor de ikke tørrer ind, og hvor musene ikke kan få fat i dem. Der er nemlig også mus i drivhuset hele vinteren.
  • Hortensia skal ind for at tørre, men helt tørre blomster er svære at binde med. Vil man binde kranse med dem, skal det enten være lige efter plukning – eller man kan spraye dem med vand og lade dem ligge en times tid, så de bliver bøjelige igen.

Det bliver vel nok hyggeligt at komme i gang med alle dekorationerne…

Her i weekenden havde Claus Dalby en live-sending på Facebook sammen med Hanne Utoft om netop dekorationsmaterialer fra naturen. Jeg har ikke set den endnu, men vil du have lidt inspiration og nye ideer til dekorationer, kan du se den her. Jeg vil i hvert fald se den på et tidspunkt inden for længe.

Hvor er det hyggeligt, det er ved at være dekotid igen, og tiden med forberedelser er bestemt ikke den ringeste.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: