Agerhøne – grydestegt med æbler og cider

Jagten på agerhøns er i gang (og bliv ikke bekymret for bestanden – her er mange, og jægerne sætter flere ud hvert år). Husbonden havde været til træningsdag med Maggie, og han havde et par stykker af de små, men meget velsmagende, fugle med hjem.

Efter han havde gjort dem i stand (jægeren eller fiskeren skal selv rense fangsten – fair nok, ikke?) kom de en tur i gryden.

Man skal bruge – og målene er lidt omtrentlige
1 agerhøne pr. person
Æbler i både – 1 æble pr. fugl
Hakket løg – to spsk pr. fugl
Bouillon
Æblecider – den med alkohol, Somersby for eksempel
1 -2 spsk æbleeddike
10 hele enebær
1 dusk timian
Ca. 2 dl fløde
Salt og peber

Maizena og koldt vand til jævning af sovsen
Smør til bruning

Tjek en ekstra gang for hagl i fuglene.

Lår og bryststykker skal ikke stege lige længe. Klip derfor lårstykket fra bryststykket med fjerkræsaksen. Du kan se lige, hvor du skal klippe på billedet.

Dup fuglene tørre og brun dem i en stegegryde. Fisk dem op og steg løget klart i gryden. Put fuglene tilbage til løget, tilsæt æblestykkerne, enebær og timian, og hæld halvt cider og halvt bouillon ved, så fuglene er lige knapt dækket. Lad gryden simre i 15 minutter.

Fisk nu bryststykkerne op, læg dem i en skål og dæk skålen til, så de holder varmen. Lad lårstykkerne koge med yderligere 10 minutter.

Tilsæt nu fløden – smag dig frem. Ca. 2 dl – måske lidt mindre. Lad det komme i kog og kog yderligere 5 minutter. Jævn sovsen med Maizena udrørt i koldt vand. Tilsæt det lidt ad gangen, til sovsen er jævnet, men ikke tyk. Giv sovsen en dråbe kulør – bare for det kunstneriske udtryk.

Læg bryststykkerne tilbage i gryden, og varm igennem. Smag til med salt og peber og æbleeddike. (Hvis æblerne er søde gør det underværker med et dryp eddike.)

Agerhønsene her var unge fugle, og de skal ikke have længere tid i gryden. Ældre fugle skal nok koge/stege lidt længere. Men mærk efter med spidsen af en kniv, om de føles møre nok. Det er svært at give nøjagtige kogetider, når man ikke har fuglens fødselsattest…

Vi fik kartoffelmos med spinat og løg som tilbehør.

(Svits løg og spinat i en klat smør og kog væden væk, før du blander det i kartoffelmosen.)

God mandag.

PS: Vi ser ofte småflokke af agerhøns heromkring. Det er så hyggeligt. Der var en tid, hvor bestanden var truet, men sådan er det ikke længere. Jægerne sætter agerhøns ud, og dem der ikke bliver spist af ræven, musvågerne, glenten eller naboens kat, og som heller ikke bliver skudt af jægere, ja de overlever og flytter ind i på markerne, hvor de får nye kyllinger, og sådan gentager historien sig.

Tegning af Gordon Johnson fra Pixabay

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: