Onsdagstanker: Et halvt år i dag…

I dag er det et halvt år siden, russerne invaderede Ukraine.

Men hvad har det at gøre på en blog, der ellers handler om blomster, dejlig mad og livet på landet? Det har det, fordi russernes overgreb på Ukraine også har ændret livet på landet. Stigende priser på alt gør det dyrere at lave god mad. Stigende brændstofpriser gør det dyrere at komme nogen steder – især for os på landet, der ikke har andre transportmuligheder end biler.

Og så er der utrygheden. Hele den angst for, hvad russerne kan finde på. Angribe de baltiske lande? Polen? Finland? Bornholm? Eller ethvert andet område, som Rusland ejede under Peter den Store?

Peter den Store. Putins forbillede. Havde besat store dele af Europa.
Billede af Lynn Greyling fra Pixabay

Vi har set billeder af russere, der høster og stjæler ukrainsk korn. De bruger de ukrainske mejetærskere. Hvad mon der er sket med bondemanden og hans familie? Er de flygtet, dræbt eller ‘bare’ truet til at aflevere nøglerne?

Tænk tanken: Du står op en morgen, går ud med hundene, kigger ud over marken, og pludselig kører en kolonne russiske militærkøretøjer ind på din gårdsplads… fortsættelse er vist ikke nødvendig.

Der er en global fødevarekrise på vej. Der er sultkatastrofer i Afrika, og de breder sig. Verden har brug for al den landbrugsproduktion, vi kan skaffe, og Danmark er dybt afhængig af indtægterne fra vores, den mest miljørigtige, landbrugsproduktion i verden.

Alligevel er der nu nogen, der mener, vi skal nedlægge landbruget. Jamen, hvad har de gang i? Hvordan kan de forestille sig, at de skal kunne komme på hospitalet, når de er syge, få passet deres børn i børnehaver, gå på borgerservice for at få MitID – eller få noget at spise, hvis der ikke tjenes penge hjem til landet? Landbrugsproduktionen skaffer mere end 60 mia. kroner hjem hvert år. Og så har jeg slet ikke nævnt indtægterne fra alle dem, der er beskæftiget i fødevarebranchen, og dermed de skattekroner, de lægger i statskassen.

Hvis de klaphatte tror, alt det kan betales af de få, der har ‘to Audier i garagen’, står verden altså ikke længere. Det er eksporten og de mange – dem med de gamle biler, de almindelige jobs og den almindelige økonomi, der betyder noget.

Det er lykkedes dem at få nedlagt ét givtigt eksporterhverv, nemlig minkerhvervet med al erhvervets følgeindustri. Nu er det åbenbart grisenes tur. Og kornmarkernes, roemarkernes og majsmarkernes. Hvad bliver det næste?

Hvordan kan de tro, vi kan leve isoleret fra resten af verden og lege grøn omstilling, mens verden brænder? Det i bedste fald naivt og i værste fald egoistisk. Og kortsigtet.

EU har givet mulighed for at udskyde braklægningskravene. Alle andre end Danmark har grebet chancen, men vores regering har sagt nej tak. De vil hellere trække gardinerne for og lade som om, toget stadig kører, som pointen i den gamle russiske vits lød.

Vi er nødt til at sætte gang i mest muligt – og dermed give mest mulig støtte til ukrainernes modige kamp for os alle sammen.

God kampvillig onsdag.

PS: Onsdagstanker er de indlæg, hvor jeg slipper mine tanker om livet og døden, samfundet og økonomien løs. Vil du gerne være fri for den slags, så spring indlæg med overskriften ‘onsdagstanker’ over 🙂

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

7 kommentarer til “Onsdagstanker: Et halvt år i dag…”

 1. Hej
  Jeg syndes det er et fint indlæg du har skrevet. 😊
  jeg nyder at dine indlæg er så forskellige selv om det var for blomster og have jeg begyndte at læse med. Så tak for det og forsæt bare.
  Mvh Lotte 🌺

  Like

 2. Jeg kan ikke være mere enig. Danmark har så meget kontrol med alt produktion så mon ikke det er bedre at vi har produktionen her, end det hele flytter til andre lande Hvor man er ligeglad med mange ting. Men selvfølgelig, vi kan lukke øjnene og klappe os selv på skulderen – ude af øje ude af sind. Men så er det vist ikke så meget dyrevelfærden man har for øje 🤨

  Like

  1. Det har du så inderligt ret i. Jeg tror heller ikke, de får held med deres forehavende. Vi får forhåbentlig snart en ny regering, der ikke er afhængig af den nuværendes støttestrømper 🙂

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: