Mini-islagkager på sprød vaffelbund

De små islagkager lavet i muffinforme af silikone er is i portionsstørrelse – lige til at hive op af fryseren, når man har brug for en lille dessert eller ‘noget til kaffen’ i sommertiden.

En sprød bund lavet som bunden af en cheesecake (bare af knuste isvafler), med fyld af vanilleis rørt med hakket chokolade og karamel og pyntet med en klat solbærsyltetøj.

Til en muffinform med 12 huller skal man bruge:
8 isvafler
25 g smeltet smør
3 spsk sukker
1 l vanilleis
75 g mørk chokolade, hakket
3-4 spsk karamelsauce
Solbærsyltetøj til toppen

Det startede egentlig med en oprydning i skabet. Der stod en pakke isvafler fra sidste år, der var blevet noget kedelige. I fryseren lå en pakke helt almindelig vanilleis – ikke særligt spændende og lidt af et fejlkøb. I et andet skab fandt jeg det meste af en 100 g plade mørk chokolade og en rest karamelsauce – den slags, man køber til at putte på is.

Det var brikkerne til puslespillet, og en ide om det billede, de kunne blive til, begyndte at forme sig i min ishungrende hjerne. Noget i retning af en islagkage med en smag lidt som den is, der fik nyt navn sidste år. Den der Eski… øh Solbærdrøm. Solbærsyltetøj har vi altid på lager – vi har en bærjungle nede bag maskinhuset.

Knus isvaflerne i en food processor/minihakker eller put dem i en pose og giv dem klø med kagerullen, til der kun er smuler tilbage. Bland vaffelkrummerne med 25 g smeltet smør og 3 spsk sukker.

Fordel krummerne i muffinformen. Brug bunden af et glas til at ‘stampe’ dem med. De skal presses godt sammen.

Bag dem på 180 grader i 10 minutter og lad dem køle helt af.

Tag isen ud af fryseren og lad den få varmen, så den er til at håndtere. Hak chokoladen og rør den i isen. Rør derefter karamelsaucen ud i isen med let hånd. Den skal ikke fordeles helt – der skal være ‘klumper’ i.

Fordel nu isen ovenpå de bagte bunde. Slut med en klat solbærsyltetøj på toppen og sæt formene i fryseren, til det hele er gennemfrosset. Det tager et par timer.

Nu kan isene presses op fra formen og enten spises med den samme eller gemmes i en bøtte med låg i fryseren, til de skal bruges.

Vi prøvesmagte, så snart de var færdigfrosne… Der er da grænser for, hvor længe man kan vente på en is på en sommersøndag?

De kan selvfølgelig laves med andre slags is og/eller sorbet. De kan også laves i flere lag – bare lad ét lag fryse færdig ad gangen. Hos os var det sådan en ‘brug op og lad være med at smide ud’ ide – husmoderfornuft… Men det var en rigtig god ide, og den er hermed givet videre.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Mini-islagkager på sprød vaffelbund”

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: