Fuldkornsbrød med honning – et amerikansk sandwichbrød

Det startede med, at jeg sad og læste en hyggelig feriebog, hvor hovedpersonen var hos bageren for at købe det lille, lokale bageris bestseller: fuldkornsbrød med honning. Det blev prist i høje toner som det bedste sandwichbrød, hun nogensinde havde smagt. Hmmm – møgbog. Hvorfor var der ingen opskrifter?

Heldigvis kunne Fru Google hjælpe mig med at finde indtil flere opskrifter på brød med fuldkornshvedemel og honning, og en blanding af dem (efter møjsommelig omregning fra amerikanske mål) blev til det til gode fuldkornsbrød, som du får opskriften på i dag.

Til to brød skal man bruge:
1 pk gær
6 dl vand
150 g honning
60 g smeltet smør
3 tsk salt
500 g fuldkornshvedemel
500 g godt bagemel
Evt. 2 tsk bageenzym

Smelt smørret og lad det køle lidt af. Rør gær, honning og fuldkornsmel og smørret sammen med 6 dl vand. Bland hvedemelet med salt og bageenzym, hvis du bruger det. (Det hjælper brødet med at hæve og fordamper under bagningen.) Ælt grundigt. Dejen er ret blød og klistret, men det skal den være.

Lad dejen hæve en times tid. Fordel den i to bageforme (jeg bruger silikoneforme i standard-rugbrødsstørrelse).

Lad dejen efterhæve en halv times tid og bag så brødene på 175 g varmluft i ca. 40 minutter. Nu skulle brødet gerne slippe formen, og du kan vende det ud og banke det under bunden. Hvis det lyder hult, er brødet færdigt. Ellers kan du bage videre uden form en 5-10 minutter.

Lad brødet køle af under et viskestykke, før du skærer af det. Skorpen skal ikke være for hård, og viskestykket holder på fugten. Krummen er blød, men alligevel fast nok til, at skiverne er velegnede til sandwich.

Vi spiste det i påsken til både morgenmad og frokost, så det kan bestemt også bruges til andet end sandwich.

Det var alligevel ikke en møgbog, for den gav masser af god inspiration. Også en opskrift på en sweet & spicy marinade, som du kommer til at høre mere om. Men jeg overvejer nu at skrive til forfatteren og spørge, om hun ikke kan lave en kogebog med opskrifter på alle de lækkerier, hun nævner i bøgerne. Det har Fannie Flagg gjort, så hvorfor ikke også hende?

God tirsdag efter påske.


Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Fuldkornsbrød med honning – et amerikansk sandwichbrød”

 1. God morgen Karen.
  Ville glæde mig at se dine opskrifter her
  Eller fortælle mig hvad din. Bog/hedder
  Glæder mig til det hvis du vil sende det
  Mvh Jette

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: