Pizza Rustica – en italiensk påskeret

Når fastetiden sluttede til påske, hønsene var begyndt at lægge æg igen, og spinaten voksede i de italienske køkkenhaver, var det tid til at lave Pizza Rustica.

Ikke en pizza, som vi normalt forstår det, men en tærte sprængfyldt med æg, ricotta, mozzarella, parmesan og italienske pølser. Efter 40 dage uden kød, æg og mælkeprodukter, skulle den ikke have for lidt.

Selv dejen er der parmesan i – en ide, jeg vil bruge igen til andre tærter, for ikke bare smager det godt, men det gør også dejen ekstra sprød og flaget.

Det er en tærte, der rækker langt, og som heldigvis smager rigtig godt til frokost dagen efter. En god salat med marinade af balsamico eddike og olivenolie er alt det tilbehør, du har brug for.

Hvis du har lyst til at prøve en anderledes påskeret, er det Pizza Rustica, du skal lave.

Til dejen skal du bruge:
250 g hvedemel
1 drys salt
1 tsk bagepulver
120 g smør
40 g fintrevet parmesan/grana
1/2 dl mælk (tilsættes lidt ad gangen)
1 æg til pensling

Til fyldet skal du bruge:
4 italienske, rå pølser
50 g peperoni el. lign i tern
1 ps frisk spinat eller 10 kugler frossen hel spinat
1 løg
1-2 fed hvidløg
125 g ricotta
50 g revet mozzarella
40 g fintrevet parmesan
/grana
4 æg

Start med dejen. Den skal hvile mindst en time på køl. Den kan laves dagen før, hvis det passer dig bedst. Riv parmesan/grana på den fine side af rivejernet. Bland mel, parmesan, bagepulver og salt – tilsæt smørret og kør det hurtigt i en food processor eller minihakker. (Du kan også bruge hænderne til at smuldre smørret, men det er hurtigere i maskinen.)

I minihakkeren kan du komme det hele i på én gang.

Vend krummerne ud på køkkenbordet, tilsæt mælken et par spiseskefulde ad gangen, og ælt forsigtigt, til dejen hænger sammen. Del den i to portioner: 1/3 og 2/3. Læg dem på køl.

Imens kan du lave fyldet. Pil skindet af pølserne og hak dem groft med en stor kniv.

Jeg fandt de italienske pølser i Bilka – men de har dem vel også andre steder…

Skær peperoni i tern. Pil og hak løg og hvidløg. Steg pølserne på en pande i en fem minutters tid. Tilsæt løg og hvidløg og lad løgene stege klare. Dræn fedtet fra, og lad blandingen køle af.

Hvis du bruger frisk spinat, skal du lige vende det på panden, til det falder sammen. Bruger du frossen spinat, skal du tø den op, trykke vandet af den og hakke den groft.

Rør nu ricotta, mozzarella, parmesan og æg sammen. Det behøver ikke salt, for både parmesan, mozzarella og pølsefyldet er salt. Bland pølsefyldet og den grofthakkede spinat i.

Fyldet er temmelig fast – det skal det være…

Rul den store klump dej ud til en cirkel og læg den i din bageform (ca. 23 cm Ø). Lad dejen gå op til kanten af formen. Hæld fyldet i og glat det ud. Rul den lille klump dej ud til et låg, læg det over tærten og fold kanterne fra bundstykket ind over låget. Smør dejen med sammenpisket æg, skær et X i toppen, så dampen kan slippe ud, og bag tærten på 180 grader i 45 minutter. Lad den køle af i mindst 15 minutter, før du tager den ud af formen.

Nu er der italiensk påskemad – og som sagt: en god salat er tilbehør nok – og den smager forrygende til frokost dagen efter.

God onsdag i påskeferien.

PS: Et lille tip til tærtedej. Revner dejen, når du ruller den ud, er den for kold. Lad den ligge på bordet et par minutter mere og prøv så igen.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: