Irsk tebrød – både brød og kage

Irerne drikker meget te, og selvfølgelig bliver der en sjat til overs i ny og næ. Den kan med stort held bruges i tebrød – også kaldet Barmbrack, en af de kager, der ikke helt er kage, og ikke helt er brød, men en blanding af begge dele.

Teen bruges til at udbløde rosinerne og til at tilpasse dejens konsistens – og te virker sammen med bagepulver og får brødet til at hæve mere.

Bagepulverbrød – soda bread – er nok det mest kendte, irske bagværk, og her er det i festudgave med tørret frugt og en lille sjat irsk whisky, hvis man har det på lager. Normalt er tebrød en delikatesse, man bager til Halloween, men nu det er irsk, kan det vel også gå an til Saint Patrick’s Day. Det siger vi i hvert fald.

Man skal bruge:
2,5 dl kold, sort te
3,5 dl rosiner
Skal fra en citron – og en sjat irsk whisky, hvis man har det
. Det er ikke nødvendigt.

Derudover:
250 g mel
1 æg
75 g brun farin
1 tsk kanel
1 tsk stødt ingefær
1/2 tsk stødt kryddernellike
1 tsk bagepulver
Kold te til at justere dejens konsistens

Start dagen før. Rosinerne skal stå i blød i teen natten over. Kom rosiner og reven citronskal i en skål, hæld te (og whisky) over og lad det stå til næste dag.

Næste dag blander du først melet med krydderier og bagepulver, rører rosiner inkl. den overskydende te fra skålen, æg og sukker i dejen og justerer konsistensen med kold te. Dejen skal være som havregrød.

Bag dejen i en brødform foret med bagepapir i 45-55 minutter på 180 grader, til der ikke hænger dej ved, når du stikker i brødet med et grillspyd. (Grillspyd og ikke tandstikker = længere afstand mellem den varme kage og fingrene.)

Du lagde sikkert mærke til, at der ikke er smør i dejen. Det betyder, at man gerne må få smør på de nybagte skiver med den sprøde skorpe og det bløde indre.

Rigtig god kage/brød til en dag, hvor man har været i haven og kommer ind til en kop varm te sidst på dagen.

Der er meget godt at sige om soda bread, der er meget almindeligt brød i Irland. Både som rigtigt brød og som halv-kage. Det smager godt, det kan bages med både fint og groft mel og det skal ikke hæve. Det skal dog helst spises den dag, det er bagt, for dagen efter er det tørt og kedeligt. Det kan nu klares af en tur på brødristeren. Ristet soda bread bliver sprødt og lækkert.

Hvis du ikke kan lide rosiner, skal du nok finde på noget andet at bage end Barmbrack. Men rosinerne er ikke de der små, tørre og seje gnallinger, man kan møde i en tebolle. De har suget teen til sig, og det smager næsten som om, der er marmelade i brødet og ikke på det.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Irsk tebrød – både brød og kage”

 1. Lyder godt. Jeg vil prøve med min Whiskylikør, som jeg aldrig får brugt til noget, og skære lidt ned på farinen.
  Hvor mange grader giver du brødet?
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Sikkert en glimrende ide med whiskylikøren. Den slags likør får man aldrig drukket, så kan man finde bagværk, der kan suge det, er det godt. Brødet skal bages på 180 grader. Jeg havde glemt at skrive det 🙂
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: