Genbrugsøkonomi og Holmegaard hyacintglas

Her i området – Herskind og Skivholme – har vi en køb og salg gruppe på Facebook. Der er meget godt at sige om den slags grupper, og de bliver endnu bedre, når de er lokale, så man ikke skal køre langt for at købe – eller aflevere.

Min gode ven, Anna Margrethe i Herskind, havde sat tre hyacintglas til salg i gruppen. Tre gamle Holmegaard hyacintglas af den helt rigtige slags.

Holmegaard Glasværk begyndte at lave hyacintglas i 1850’erne, og den type her siges at være produceret fra 1930’erne til 1950’erne.

Jeg sprang til med det samme, og nu står glassene på den gamle servante og pynter. Et glas med en hyacint, et med påskeliljer og et med røde grene fra kornellen i haven.

De pynter også i sig selv, synes jeg, og udenfor hyacintsæsonen kan de bruges som vaser til små buketter og enkelte blomster. Men noget, der gav dem en helt særlig betydning, var, at Anna Margrethe havde skrevet et lille brev til mig om glassenes historie.

Ting er jo meget mere end ting. De er minder om mennesker, man kender eller har kendt, de gemmer på historier og tanker. Derfor er det også så meget sjovere at give noget, andre har ejet og haft glæde af, nyt liv. Samtidig er det godt for miljøet med mindre ‘købe nyt hele tiden’, og det er godt for økonomien for både køber og sælger.

Hvis du ikke allerede er med i sådan en gruppe, skulle du tage at kigge efter, om der ikke er en i dit eget område. De ting, der står i dit skab som ‘jeg bruger dem aldrig, men de er for gode til at smide ud’, kan blive til glæde for andre, og samtidig får du en lille klatskilling ud af det. Du kan finde lige det, du ikke vidste, du stod og manglede, som for eksempel tre kønne hyacintglas med sjæl. Og jeg vil altid tænke på Anna Margrethe og hendes svigermor, når jeg ser på dem.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Genbrugsøkonomi og Holmegaard hyacintglas”

  1. Hvor er de fine og dejligt med en historie bag. Da vi for et par år siden tømte min gamle mors lejlighed, var der et par ting jeg gerne ville have. Ikke fordi de har pengemæssig værdi, men fordi jeg kan huske historierne bag og sender mine kære forældre en tanke. Det kan godt være det ikke er sidste nyt i boligindretning, men historierne bag er meget vigtigere 🤗.

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: