Skærehaven trin for trin af Lotte Bjarke

Lige nu frister frøfirmaerne med billeder og annoncer, og der kan let gå lang tid med at sidde med computeren og drømme om sommerhaven. Masser af blomster og nok af dem. Nok til masser af buketter. Måske endda en skærehave? For skærehaven er noget af det, der er allermest oppe i tiden.

Men før man køber sig fattig i frø, kan man gøre sig selv en stor tjeneste ved at købe (og læse) Lotte Bjarkes nye bog: Skærehaven trin for trin.

For Lotte Bjarke har gjort det igen. Skrevet en undersmuk bog fuld af de skønneste blomster og buketter – og med lige de tips, tricks og fremgangsmåder, man har brug for at kende, hvis man vil gøre alvor af planerne om en skærehave.

Sproget er roligt, nede på jorden, og praktisk i tilgangen. Og man kommer hele vejen rundt. Fra jordbehandling til plantevalg, såning, pasning og opbinding til høst af planterne.

Målet med en skærehave er at kunne plukke til buketter i hele sæsonen – uden at plyndre blomsterbedene. Fra forårsløg over både etårige og toårige sommerblomster, stauder, georginer – og blomster til tørring. Buketter til hele året.

Er det også din drøm, skal du anskaffe dig bogen. For en ting er drømme, når man kigger frø på nettet og trykker på ‘læg i kurven’. Der er der ingen grænser for, hvor flot ens have kan blive til sommer. Hvis virkeligheden skal komme bare i nærheden af drømmen, har man brug for lidt viden – og et sted at slå op.

Du lærer om bukettens stjerner, som Lotte kalder Primadonnaerne, og om hvorfor og hvilke blomster, der skal sås til selskab og fyld sammen med primadonnaerne. Du lærer om spir, skærme og skyer – alt det, der skal til, hvis du vil lave spændende buketter af en slags, der bare ikke kan købes.

Som jeg skrev om Lottes bog Sommerblomster – Fra frø til fryd: Bogen viser tydeligt, at Lotte Bjarke ikke bare er en dygtig gartner, men også en rigtig god pædagog. Hun kan se, hvor faldgruberne er, og roligt forklare, hvordan man tackler udfordringerne og undgår at falde i.

Jeg kan ikke sige det bedre. Det var sandt om de forrige to bøger fra Lottes hånd, og det er sandt om denne. Lotte øser af sin viden og kærlighed til blomster, og hun forklarer det hele med en smittende glæde.

En lille teaser fra bogen: Vidste du, at karse – ganske almindelig karse – kan blive en fantastisk plante til dine buketter? Det vidste jeg ikke, men nu ved jeg det, og jeg glæder mig til at så karse – ikke på et stykke køkkenrulle, men i haven.

Jeg har haft bogen liggende på sofabordet et par uger nu, og jeg læser i den og bladrer i den og kigger billeder – og jeg har den liggende ved siden af mig, når jeg kigger frø på computeren, så jeg hverken glemmer noget eller laver dyre fejlkøb.

God læselysten mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: