Sprøde rugkiks – lidt som de bornholmske

Er du også vild med de bornholmske rugkiks? Det er jeg. De er sprøde, smørsmeltende og knasende på én gang. Min mormor bagte sådan nogle selv.

Sprøde rugkiks med kommen

Jeg har ledt efter en opskrift, men først med hjælp fra Facebookgruppen Retro Bageopskrifter fandt jeg en, der lignede. Nu har jeg prøvet den af og rettet den lidt til, og i dag får du den også.

Dejen er faktisk en hjemmelavet butterdej med rugmel i. Halvt rugmel. Og knap halvdelen af smørret i opskriften skal rulles ind i dejen ad flere omgange. Dejen skal også hvile flere gange, så den kan holdes kold hele tiden. Det er altså ikke noget lynhurtigt projekt, men noget man går til og fra.

Men lade os starte med ingredienserne. Man skal bruge:
175 g smør fordelt på 100 g og 3 x 25 g
125 g hvedemel
125 g rugmel
1/2 tsk salt – et stort nip salt – og en tilsvarende mængde sukker
1,5 spsk kommen
1 tsk eddike
3/4 dl koldt vand

Start med at finde minihakkeren frem og hak 100 g af smørret sammen med de to slags mel. Tilsæt salt, sukker og kommen. Bland eddike og vand i og tryk dejen sammen til en sammenhængende klump. Endelig ikke noget med at ælte. Dejen skal kun lige samles.

Læg den på køl i en halv times tid. Læg også din kagerulle på køl, mens du er i gang. Det hele handler om at holde dejen og smørret koldt. Rul nu dejen ud til et rektangel på ca. 30 x 40 cm. Fordel halvdelen af en portion på 25 g koldt smør i tynde skiver på den midterste tredjedel af dejen.

Fold den ene langside ind over smørret og læg den anden halvdel af de første 25 g koldt smør i tynde, tynde skiver på den.

Fold den anden langside over og rul igen dejen ud til et rektangel på 30×40 cm.

Lad dejen hvile koldt i en 20-30 minutter, og gentag så processen. Det var 2. gang med smørskiverne. 3. gang du ruller smørskiver i dejen, ruller du dejen tyndt ud – så den får en størrelse som en bageplade cirka.

Prik nu dejen med en gaffel og skær den ud i din foretrukne kiksestørrelse – jeg sigtede på en cirkastørrelse som de bornholmske rugkiks, man kan købe – og læg dem med lidt afstand mellem hver på en bageplade med bagepapir på. Der blev halvanden pladefuld af portionen. Hvis du har en klejnespore, kan du skære dejen ud, så den får fine takkede kanter.

Bag begge plader på samme tid på 200 g varmluft i knap 10 minutter. Hold øje. De bliver hurtigt brændt, men de skal jo også være gennembagte, så de bliver sprøde.

Husbonden assisterede med at løfte en halv kiks op, så de sprøde lag kunne fotograferes.

Og det bliver de. Fine, sprøde, lagdelte kiks, der kan spises helt for sig selv eller med ost. Opbevar kiksene i en lufttæt dåse eller et stort patentglas.

Det lyder som en masse arbejde og en masse bøvl for et glas kiks. Men helt ærligt. Det er jo noget man går til og fra – jeg gjorde vel cirka sådan her:

Lav dejen, ryd op i køkkenet, støvsug stuen, rul første gang, læs et kapitel, vand blomsterne, rul anden gang, svar på 3 mails, luft hundene og rul 3. gang. Mens kiksene bager, kan man lige få ryddet det sidste op og få fundet en kiksedåse frem.

Det er helt klart mere tanken om alle de rulninger, der lyder som en masse arbejde og en masse bøvl. Ikke selve processen. Og nu har du hjemmelavede rugkiks. Ligesom Mormor lavede dem. Lidt cool, ikke?

God weekend.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

3 kommentarer til “Sprøde rugkiks – lidt som de bornholmske”

 1. Det lyder godt – og jeg må se, om jeg kan overkomme rulningerne. Du har jo nok ret i, at det lyder værre end det er.
  Dygtig husbond, der løftede ½ kiks 🙂
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Selvfølgelig kan du overkomme rulningerne – det er mere et spørgsmål om at orke det, for er sådan et par kiks virkelig det bøvl værd? Men jeg har historiske grunde til at gøre det – jeg var ret glad for min mormor – og for hendes kiks. Hun var den, der lærte mig at holde af en god krimi, selvom hun måtte have bøgerne stående i et skab, fordi min morfar var flov over at have dem i reolen 😀
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: