Alt hvad du behøver at vide om fastelavn

Ok, det er måske nok at tage munden for fuld. Men… jeg har haft gang i en hel del research og har fundet ud af ting, jeg i hvert fald ikke vidste før. For eksempel, at fastelavnssøndag og fastelavnsmandag blev kaldt henholdsvis Flæskesøndag og Flæskemandag. Og jeg har også fundet ud af, hvorfor det var sådan.

Grunden til, at jeg gik lidt i dybden med fastelavn, var et indlæg til det årshjul, jeg skriver til kirkens hjemmeside. En gennemgang af alle årets mærkedage, efterhånden som vi kommer til dem. Historie, skikke og så videre. Rigtig sjovt at finde ud af.

Og fastelavn er en af de mere spøjse. Og en, der viser, hvordan den menneskelige natur ikke altid er lige pæn, og hvordan den ikke ændrer sig ret meget gennem tiden. For skal vi faste og afstå fra noget, skal vi da slå et ordentligt hul i jorden først. Tænk bare på nytårsaften og de efterfølgende bodshandlinger i form af beske nytårsforsætter…

Nå – men hvis nogen har lyst til at læse mere om fastelavn, og det håber jeg da, der er, kan historien findes lige her.

Fastelavnssøndag er først den 27. februar, men man skal jo lige have tid til at forberede sig. Og det er bestemt ikke forbudt at bage en fastelavnsbolle eller to inden. Eller for den sags skyld at købe en, når de nu står der og frister.

Lige nu er jeg i gang med at bage rugkiks, der er lidt ligesom de sprøde bornholmske. Det er endelig lykkedes mig at finde en opskrift, jeg kan tilpasse. Det kommer der mere om meget snart.

Rigtig god fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Alt hvad du behøver at vide om fastelavn”

 1. Bare en lille tilføjelse – hvis du tæller dagene fra askeonsdag til påske, giver det ikke 40. Og det er fordi søndage ikke er fastedage 😉 Søndag er altid en fest, fordi vi fejrer opstandelsen.

  Like

  1. Jeg har godt nok ikke talt, Charlotte 🙂 Jeg bliver helt ør i hovedet af alle de dage, der er efter første fuldmåne efter jævndøgn og så videre. Det er næsten ligesom de der ligninger, jeg heller ikke kunne finde ud af i skolen 🙂 Men det giver god mening ikke at faste om søndagen 🙂

   Like

 2. Jo, her fik man lidt ny lærdom. Jeg har egentlig altid troet, at det var det animalske kød fra firbenede, man skulle forsage med henblik på at spare på hverdagskalorierne, og at man så pænt måtte tage til takke med fisk. Det skader jo heller ikke at gøre i dag, omend heller ikke fisk er, hvad de engang var. Det er sjovt med disse gamle reminiscenser af skikke fra katoliscismens tid, og hvordan de forandrer sig over tid.

  Like

  1. Ligesom moderne tiders faste, handlede det jo ikke om kalorier, men om den ‘gode følelse af forsagelse’. Jeg hørte om en, der sidste år ville faste fra Netflix 😀 Det bliver hun da helt sikkert et bedre menneske af… eller øh…
   Jeg er også vild med at finde frem til den slags viden. Reformationen ændrede meget, men festdagene fik den ikke lov at røre ved 🙂

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: