Kylling med grønt i stegeso

I fødselsdagsgave sidste år fik jeg en stor Römertopf – en klassisk stegeso. Vi har ikke brugt den så mange gange endnu, men det er ganske vist: kød, der er egnet til langtidsstegning, bliver mere mørt og saftigt i en stegeso.

I lørdags kom der en kylling i fadet – kylling med citron, porrer og estragon, og også den blev mør og saftig.

Det er ret enkelt at bruge sådan en stegeso. Der er kun nogle få ting, man skal huske:

  1. Fyld både skål og låg med vand og lad det trække en halv times tid før brug. Hver gang.
  2. Sæt fadet i en kold ovn.
  3. Gør ikke stegesoen ren, før den er kold.

De tre ting handler om ler og temperatur. Ler knækker ved pludselige temperaturskift, og så har man balladen – en ovn fyldt med skår og ubrugelig aftensmad. Ler er porøst og suger vand, som det senere afgiver som damp. Det er med til at gøre kødet saftigt.

Vi valgte at lave kyllingen med porrer, citron og estragon – en fransk inspireret model. Jeg frøs estragonblade ned i sommer, så vi har til et par gange endnu. De er særdeles fryseegnede og taber ikke smag.

Man kan lave retten med lige præcis de grøntsager, man vil, men her er opskriften, som vi lavde den i lørdags:

En hel kylling
2-3 porrer – renset og skåret i ringe
Fintrevet citronskal fra en citron
Saft fra citronen
2 spsk hakket estragon
2 spsk olivenolie

Salt og peber

Gør porrerne i stand og læg dem i bunden af stegesoen. Hak estragon, riv citronskal og kom det over i en skål. Tilsæt olivenolien og citronsaften og rør det sammen til en marinade.

Gør kyllingen i stand og gnid den indvendigt med salt og peber og derefter med marinaden. Bland resten af marinaden med porrerne. Læg kyllingen øverst, sæt låget på, sæt fadet i ovnen og tænd den på 180 grader. Læg mærke til, at det ikke er nødvendigt at tilføje væske.

Det var en kæmpe kylling. 1800 gram, og den fik lov at stå i små to timer. Er kyllingen mindre skal den selvfølgelig have kortere tid. Der sker ikke noget ved at tage fadet ud af ovnen og stikke i kyllingen for at se, om kødsaften er klar. Man kan tage låget af til sidst og brune kyllingen under grillen. Det tåler fadet fint.

Som sagt kan man lave kylling i stegeso med et væld af grøntsagskombinationer. Gulerødder, løg, porrer, tomater, rodfrugter – og forskellige krydderier og krydderurter. Kun fantasien sætter grænser. Men én ting er sikker: Kødet bliver saftigt og mørt. Også bryststykkerne.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

%d bloggers like this: