Gult i sensommerhaven

Vi skal lige om i skovhaven. For især i skovhaven prøver jeg på altid at have noget gult i blomst. Lysegult og hvidt. Begge farver er så smukke i skyggen, og skygge er der rigeligt af der. Skovhaven er i høj grad en forårshave. Om sommeren lukker de store træer lyset ude.

De høje staudesolsikker, Lemon Queen, som jeg flyttede til skovhaven sidste år.

Alligevel er der altid et eller andet i blomst, og også nu i sensommeren blomstrer det gult derude.

Den fine og sartgule månestråle har fundet sig godt til rette og har nu endelig efter flere år på en helt forkert plads, fået så mange blomster, at det er værd at skrive om.

Der er også limegrønne (faktisk mere gule end grønne) nicotinia, og blomsterkarsen, der hedder Milk Maid, er der også stadig blomster i.

En enkelt af de meget lyse morgenfruer fandt jeg også.

Dem vil jeg have mange flere af næste år, selvom de ikke bliver så rigtblomstrende i skyggen. Morgenfruer kan godt lide at få lidt mere lys.

De eneste gule blomster, der ikke står i skovhaven, står i en skål på bordet på terrassen foran B&B’en. Det er de fineste, lysegule petunia. De burde have stået i skovhaven, men jeg kan have dem i fred på bordet, fordi sneglene ikke kan finde derop. Ellers er petunia ikke gode i en have som vores. Sneglene er vilde med dem. Måske jeg skal flytte sådan et bord med naturlig sneglekant om i skovhaven næste sommer?

I skovhaven blomstrer det gult i hele sæsonen. Først erantis og gule anemoner i flere nuancer, primula, tulipaner og narcisser. Senere gule akelejer og gule staudedigitalis. Og til sidst blomstrer de sene og trofaste staudesolsikker.

De er lidt af en fest for øjnene.

Kender du flere lysegule blomster, der kan tåle lidt af hvert: skygge, tørke (træerne suger alt vandet) og gentagne angreb fra de unævnelige, vil jeg gerne høre om det. Også om planter med lyst og gult løv, der kan leve i de betrængte rammer.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

3 kommentarer til “Gult i sensommerhaven”

 1. Åh, de er så smukke, de lysegule farver, og de passer perfekt til din dunkle skovhave.
  Jeg eksperimenterer i disse år med et par lysegule digitalis-stauder. De er desværre ikke vilde med Byhaven i Ebeltoft, men jeg kunne forestille mig, at de ville elske Skovhaven i Skivholme. De er købt hos Staudestedet.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. De lysegule digitalis fik jeg sidste år, og de har blomstret smukt i år. De står ovre ved siden af dine skovfrytler, som jeg lige skal holde i ave, så de ikke vokser ind i dem. Jeg er helt vild med den skønne, lysegule nuance – og i næste uge er der flere på vej. En meget sød kvinde i gruppen Stauder på FB har tilbudt mig en række spændende planter, hvis jeg hjælper med at grave et bed op 🙂
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: