Friheden blomstrer: Showhaverne

Som i Chelsea og som på CPH Garden er der selvfølgelig også showhaver til glæde og inspiration på Tivoli Frihedens Blomsterfestival. Der er tre – nej, faktisk fire, for Claus Dalbys krukkekøkkenhave skal også tælles med.

Showhaverne er vidt forskellige, og det er også meningen.

Jeanette Thysen, der er selvstændig have- og landskabsarkitekt står for langt den største showhave på festivalen. Den er placeret lige foran karussellen med de svingende gynger – en af de kønne og charmerende gammeldags forlystelser, der heldigvis stadig er i Friheden.

En følelse af dansk sommer i Jeanette Thysens showhave

Haven er nordisk inspireret med planter, der kan gro i vores klima, og med haverum til bål, til køkkenhave og til ro og fordybelse. Bøgehække, brændestakke, blomster, hyld, bålplads og hængegynge.

Bøgehækkene omkring haven giver den helt rigtige stemning, og man får en følelse af ‘opnåelig have’ – et sted, hvor man føler sig rigtig godt tilpas.

Du kan læse mere om Jeanette Thysen på hendes website: Det Gode Haveliv, og du kan møde hende og høre om showhaven på udvalgte dage under Blomsterfestivalen, der varer til den 8. august. Se hvornår på Tivoli Frihedens side Det Sker.

Den næste showhave, man kommer til, er haven ‘Take a break´. Den er designet af Karina Emilie Revsbæk Lauesen, The Garden Room. Den er ret lækker. Sortmalet træ, træterrasse, udendørs brusebad, og et dejligt, lyst og let blomsterbed.

Der var også den skønneste gasdrevne – hvad kalder man sådan en… en pejs? Et gasbål? – i hvert fald rigtig flot og med glas omkring, der kan sikre en logrende hundehale… Den er fra Elementi Fire, hvis du vil lede efter sådan en på nettet.

Ikke en, man lige flytter omkring med…

Showhaven ‘Welcome To The Jungle’ er designet af Henrik Ravn. Den er eksotisk at se til, men de store hørpalmer kan faktisk godt gro i Danmark. I Henriks egen have har de overlevet i årevis, fortalte han. De kommer fra de høje bjerge, hvor temperaturen når langt, langt under frysepunktet om vinteren.

Den have taler til dem, der sværmer for det eksotiske – man kan næsten høre jungletrommerne…

Du kan se et interview med Henrik Ravn her og høre mere om, hvordan man laver tropestemning i Danmark.

Ved Restaurant Terrassen har Claus Dalby sin frodige og som tidligere sagt (for jeg kunne ikke lade være) smagfulde køkkenhave.

Lækre farver, harmoni og lækkerbidskener i ét. Ingen kan det med krukker som Claus Dalby. Det er en fryd for øjnene som altid. Smukke grøntsager og spiselige blomster. Ja, jeg ville nok ikke kunne nænne at spise den have…

Claus dyrker grøntsager i krukker, og det er slet ikke nogen dum ide, hvad han da også har skrevet en bog om. Du kan høre Claus fortælle i og om haven hver torsdag.

Hermed kommer jeg til slutningen på historien om showhaverne. Der er selvfølgelig meget, meget mere. Der er Kolonien, charmerende indrettet i Hermans foyer, hvor man kan lære at binde blomsterkranse. Der er alle de sjove installationer og ideer.

Der er også gynger og karusseller til børnene og is til alle. Er man seriøs havenørd og forventer Chelsea eller CPH Garden, skal man huske, at det er en forlystelsespark med en blomster- og haveudstilling. Ikke en blomster- og haveudstilling med en forlystelsespark. Og det er præcis, som det skal være. For der er noget for alle på sådan en sommereftermiddag i Tivoli Friheden.

God søndag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Friheden blomstrer: Showhaverne”

 1. Sikke en skøn beskrivelse af Frihedens Blomsterfestival og showhaver. Tak for dit besøg og dine dejlige roser Karen. Det var rigtig hyggeligt at se dig og jer derinde. Kærlig hilsen Jeanette

  Like

 2. Jeg håber, vi får taget os sammen til at tage derind, for det ser godt ud, det du viser både i dag og i sidste indlæg.
  Sidste år var i hvert fald en god en oplevelse, og det er ganske rigtigt en forlystelsespark, og godt at minde om det, men jeg synes nu altså det er virkelig godt lavet med haver og blomster. Man behøver på ingen måde at være til forlystelser for at nyde det.
  Tak for påmindelsen om at vi bør derind.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. Selv tak, Lisbeth 🙂 Det er virkelig en fornøjelse – og når blomster i så rå mængder kan kombineres med en god is (Voel Ismejeri!), kan ingen vel finde på noget som helst dårlig at sige om det, vel?
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: