Gloriosa – pragtlilje

I sølvbryllupsgave fik vi af vores gode ven Charlotte (A Room Above) en smuk håndlavet krukke med en af de mest eksotiske planter, jeg nogensinde har set: en pragtlilje, en Gloriosa.

Sådan en har jeg aldrig haft før, så jeg gik på Google, og jeg gik på Facebook og Instagram for at spørge mine kyndige plantevenner, hvordan jeg bedst kunne passe den eksotiske skønhed.

Pragtlilje

Jeg fandt ud af følgende:

 • Planten er en knoldplante, og den skal behandles som en georgine. Knolden skal have vinterhvile – og knolden skal lægges på den lange led, når den skal sættes i gang igen.
 • Den må ikke tørre ud.
 • Den skal have gødning en gang om ugen, mens den blomstrer.
 • Den stammer fra tropisk Afrika, så den kan lide fugtig varme.
 • Dens ranker bliver op til fem meter lange og kræver noget at klatre på.

Indtil videre har vi anbragt den i stuevinduet,

men der flytter den fra i morgen, når vejret bliver lunt og stille igen. Den skal ud i drivhuset. Jeg vil sætte den i det hjørne, hvor Bi-Bennys kasse ellers står. Der skal den føres op og hen langs drivhusets loft. Det bliver byens mest eksotiske drivhus med dipladenia på bagvæggen, krukker med hibiscus og nu med pragtliljer under loftet.

Krukken må jeg sætte noget andet i herinde – noget, der kan tåle stuens sol og tørre varme – for den er så flot, at den helt sikkert skal blive i stuen.

Og måske skal krukken have en lillebror i samme farve, for det ville da se godt ud med to matchende krukker, ikke? Og måske vil vores stuegran være glad for at bo så pænt?

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

8 kommentarer til “Gloriosa – pragtlilje”

 1. Sikke en dejlig gave! Og hvor bliver der flot i drivhuset med den eksotiske treenighed.

  Like

  1. Ja, den er vildt flot. Der var en, der fortalte mig, at den blev brugt som pynt til Mary og Frederiks bryllup. Det bliver et kurfyrsteligt tropehus – mangler bare et par papegøjer og en tiger 😀

   Like

 2. En lillebror til den flotte krukke er jeg overbevist om vil klæde både stuen og Stuegranen
  den er skisme flot den grønne krukke
  også en god Tirsdagsdag til jer
  æ Hansi

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: