Varme hveder til Store Bededag

Store Bededag blev indført i 1686 som en ekstraordinær, almindelig bededag for hele riget. En bods og bededag, som de fleste af os nu tilbringer i haven. Alligevel vil vi gerne have traditionerne på plads. Der skal spises varme hveder til Store Bededag, sådan er det bare.

Billede3

Traditionen opstod, da bagerne ligesom alle andre ikke måtte arbejde efter kl. 18 dagen før Store Bededag. De bagte derfor en særlig slags brød torsdag, som man kunne riste. Hvedeknopper blev de kaldt. Efterhånden blev hvederne en fast skik, der bredte sig til hele landet, og selvfølgelig skal vi da have hveder til Store Bededag.

Der er ikke stor mystik i at lave hvederne selv, og der er endnu mindre mystik i at riste dem på brødristeren hen over de næste par dage. Opskriften her er hurtig og driftsikker. Det kan bare ikke gå galt.

Man skal bruge:
60 g smør
600 g hvedemel
3,5 dl vand
1 pk gær
1 spsk sukker
1 tsk med top kardemomme
1 tsk salt 

Rør gæren ud vandet. Bland melet med sukker, salt og kardemomme. Smelt smørret. Ælt det hele sammen til en blød dej og lad den hæve en time. Slå dejen ned og form 12 boller, som du lægger i en lille bradepande.

Billede1

Lad dem efterhæve en time. Nu ser de sådan ud:

Billede2

Bag dem nederst i ovnen i 15-20 minutter på 200 grader og vend dem over på en rist til afkøling. Er bunden stadig lidt blød, kan du løfte dem ud af bradepanden ved at holde i bagepapiret og sætte dem ind i ovnen igen uden form i et par minutter. Stadig nederst i ovnen.

Billede3

Det var det. Nu skal de bare flækkes, ristes og spises med smør på.

Du kan læse mere om den spøjse historie bag Store Bededag her, hvor jeg i serien om årets mærkedage er kommet til netop Store Bededag.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

9 kommentarer til “Varme hveder til Store Bededag”

 1. Ha, ha! Jeg får tit et smil på læben, når du udfolder dig i skrift her på bloggen! Tak for det!
  Ja, da også for opskriften på hvederne og lidt om den historiske baggrund.
  Stor hilsen
  Bodil.

  Like

   1. 🙂 Vi har kun et par kilometer – dernede, hvor du tankede. Men først skal man lige vaske hænder og skifte fra havejakke til en, der ikke drysser jord i bilen. Så skal man finde bilnøglerne. Man skal tjekke beholdningen af mundbind, gå ud i maskinhuset og hente bilen og køre. I Brugsen møder man garanteret nogen, man kender, og så går der lige lidt tid med snak om motorvejen. Der er tilbud på et eller andet, og så køber man også det. Og nu, man er der, er der ikke så langt op til klunserne, og så må man lige se, om der er noget spændende.
    Nej, med mel, gær og rindende vand i huset, går det virkelig hurtigere 🙂
    Kh, Karen

    Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: