Når kommer stæren da?

I den gamle forårssang , Når kommer våren vel?, der med spørgsmål og svar fortæller om alt det, der skal til, før det rigtigt bliver forår, er et af spørgsmålene: Når kommer stæren da?

Stæren er kommet. Vi hører den knebre og knirke og fløjte i træerne på skrænten, og den første har været der for at besigtige den gamle stærekasse ved drivhuset.

Det er jo stæres skik, at Hr. Stær finder og indretter en bolig, hvorefter han sætter sig til at fløjte, knebre og knirke for at lokke en Frue til. Når hun har sagt god for villaen, flytter hun ind. Derefter er det frem med Nem-ID’en, og snart er der æg i reden. Efter en tre ugers tid er der unger. Og de bliver passet og plejet og fodret og ryddet op efter i de næste tre uger. Pludselig en dag er de væk uden varsel.

Stæreungerne er fløjet fra reden, og det eneste, der minder os om, at de har været der, er de mange hvide klatter på drivhuset og på de sorte tage. Resten af sommeren går med flyveøvelser i engen, så de kan optræde med sort sol i september.

Der hang allerede to stærekasser, da vi kom hertil – den ene på birken ved drivhuset,

og den anden på det store træ ved vejen. Den sidste faldt ned en vinter for nogle år siden, mørnet af ælde. Året efter fløj stære forvirret rundt om træet. Var det ikke her, de havde haft deres barndomshjem? Var det ikke her, de havde boet som æg? Jo – stedet var rigtigt, men hvor var huset? Skuffede fløj de derfra. Nostalgi er ikke, hvad det har været…

Nu hænger der en ny og fin stærekasse samme sted. Husbonden satte den op i lørdags. Den ser lidt for ny og lys ud, men det varer ikke længe. Vi vil vente spændt på, om der kommer en Hr. Stær, der kan sidde og knebre og knirke og fløjte en Frue til – og nu kan vi endda holde øje med deres liv fra køkkenvinduet. Det bliver hyggeligt.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

3 kommentarer til “Når kommer stæren da?”

 1. Stærene har også været her hos os et stykke tid. De sidder og knirker og pipper, men kommer også på hurtige og effektive besøg på foderbrættet. De flytter ind i stærekasser, som sidder på gavlen af et udhus. Sådan har det været i mange år. Og det er da et forårstegn. Men et større tegn på forår oplevede jeg i fredags på en gåtur, hvor jeg hørte lærken, og søndag aften hørte vi her på matriklen den først spæde solsortesang. Vi lyttede efter i aftes, men da hørte vi den ikke. Den lød også lidt forkølet. Forhåbentlig har den ikke fået corona!!! Men altså stær, lærker, solsortesang! Det liver sådan op og giver håb.
  God dag og tak fordi du er så konstant her på bloggen. Det nyder jeg hver dag, og jeg prøvede faktisk dine Salisbury steaks forleden dag – med succes!
  Hilsen Bodil.

  Like

  1. Jeg hørte også lærken i søndags – det er den skønneste lyd og det bedste forårstegn. Når man går der i marken, og lærkerne synger, er man fuldstændigt lykkelig. Det samme gælder solsortesangen i skumringen.
   Dejligt, at du kunne lide Salisbury steak – jeg synes også, de er lækre. Kendt smag og alligevel lidt anderledes.
   Mange hilsener, Karen
   Dejligt

   Like

 2. Åh stære. Det lyder hyggeligt. Og sikke en fin stærekasse at flytte ind i. Stærene er altid så fine her sidst på vinteren, hvor de endnu ikke har smidt deres smukke vinterdragt. Jeg glæder mig til de når frem til os i Nordsjælland. Det varer altid lidt længere.

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: